Έργα συνολικού ύψους περίπου 35 εκατομ. Ευρώ θα δημοπρατηθούν εντός του 2011 στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων , ενώ παράλληλα διεκδικούνται και οι εντάξεις στο ΕΣΠΑ διαφόρων έργων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 45 εκατομ. Ευρώ.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ.Απόστολος Βουλγαράκης επισημαίνοντας πως οι πόροι της Περιφέρειας που αντιστοιχούν στα Χανιά ανέρχονται σε μόλις 4.880.000 ευρώ.
Από αυτά, είπε ο κ.Βουλγαράκης, περίπου τα μισά αφορούν σε αποπληρωμές παλαιότερων οφειλών για έργα και με τα υπόλοιπα θα γίνουν κάποια μικροέργα αλλά δεν επαρκούν. Έτσι, τόνισε, ο κ.Βουλγαράκης, ο μόνος δρόμος είναι η διεκδίκηση χρημάτων από το ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουν εγκριθεί και προχωρούν οι διαδικασίες για :

Δύο νέα νηπιαγωγεία (Ταυρωνίτη και Βάμου). Το κτίριο του 8ου Γυμνάσιου Χανίων (5,2 εκατ.ευρώ). Η βελτίωση του δρόμου Φουρνές-Λάκκοι-Ομαλός (16,5 εκατομ ευρώ).

Η αποκατάσταση του παλαιού υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ στην Αγυιά για την δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την ανάπλαση της λίμνης της Αγυιάς και τον ποδηλατόδρομο από την λίμνη μέχρι τον Πλατανιά.

Η ανέγερση πενταόροφου κτιρίου στην οδό Γκερόλα των Χανίων (1,2 εκατομ ευρώ) προκειμένου να συστεγαστούν και οι δύο Διευθύνσεις εκπαίδευσης. Παράλληλα θα γίνει ανακαίνιση του κτιρίου της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων επί της οδού Σήφακα στην παλιά πόλη των Χανίων.

Ειδικά και σε ότι αφορά στην βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου, ο κ.Βουλγαράκης είπε πως θα διατεθούν 20 εκατομ ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης συνολικά για το νησί και τα οποία θα διανεμηθούν αναλογικά στις Περιφερειακές Ενότητες.

Επέκταση αεροσταθμού Χανίων

Ο κ.Βουλγαράκης ρωτήθηκε για τα «κωλύματα» που προκύπτουν διαρκώς στην δημοπράτηση του έργου επέκτασης του αεροσταθμού των Χανίων (εγκεκριμένου προυπολογισμού 100 εκατομ. ευρώ)  και στις ανησυχίες που προκύπτουν για «προσκόμματα» που αποσκοπούν στην ματαίωση του έργου λόγω του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου.

Όπως είπε το θέμα το παρακολουθούν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Κρήτης και εξέφρασε την πεποίθηση πως το έργο θα δημοπρατηθεί.

Μάλιστα τόνισε πως το έργο δεν έρχεται σε αντίθεση (οικονομικών συμφερόντων)με το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου, καθώς το μόνο που αφορά είναι στην επέκταση του κτιρίου αεροσταθμού προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ταξιδιώτες και στην κατασκευή νέου πύργου ελέγχου.

Να σημειωθεί πως ο πύργος ελέγχου που υπάρχει σήμερα έχει κριθεί ως πεπαλαιωμένος και ακατάλληλος και από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Διεκδικήσεις

Εκτός των παραπάνω έργων, για τα οποία σύμφωνα με τον κ.Βουλγαράκη υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις, η Π.Ε. σε συνεργασία με τους Δήμους διεκδικεί την κατασκευή των εξής έργων:

Περιαστικός δρόμος Χανίων (12,2 εκατομ. Ευρώ. Οδική παράκαμψη Τοπολίων και Έλους (25 εκατομ. Ευρώ). Γέφυρα Αγυιά – Πατελάρι (3 εκατομ. Ευρώ) κ.α.

Όμως, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων τόνισε πως για να γίνει δυνατή η έγκαιρη ένταξη στο ΕΣΠΑ αυτών των έργων επιβάλλεται και η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να μην υπάρξουν χρονοβόρες διαδικασίες , ειδικά στο θέμα των απαλλοτριώσεων, ενστάσεων κλπ.

Αυτοδιοικητική πολιτική

Στην διάρκεια αυτής, της πρώτης εφ’όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων αναφερόμενος στις έξη Διευθύνσεις της Π.Ε.Χανίων είπε πως αποτελούν αναπτυξιακά εργαλεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών και του τόπου και όχι γραφειοκρατικούς μηχανισμούς

Τόνισε πως γνώμονας της αυτοδιοικητικής πολιτικής της Περιφερειακής Ενότητας θα είναι η συνέχεια του έργου της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και επεσήμανε πως η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας, δηλαδή ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες διαπνέονται από αυτοδιοικητικό πνεύμα και υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τον συγκρητισμό.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook