Να καθησυχάσει τους Αμερικανούς βουλευτές ότι η Κίνα είναι μηχανή ανάπτυξης και όχι απειλή για τις ΗΠΑ, επιχείρησε την Πέμπτη ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο σε συνάντησή του με μέλη του Κογκρέσου.

Ο Χου Τζιντάο συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, ενώ μετά μετέβη στη Γερουσία όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Χάρι Ράιντ, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Τζον Κέρι και με τους Τζον ΜακΚέιν και Ρίτσαρντ Λούγκαν.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Τζ.Μπένερ ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι εμπορικές σχέσεις, αλλά όχι το νόμισμα.

Ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, είπε ότι έθεσε στον Κινέζο πρόεδρο το ζήτημα της ισχυρότερης προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και της βελτίωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

«Θέσαμε τις έντονες, συνεχείς ανησυχίες μας για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για παράβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα» ανέφερε ο Μπένερ σε ανακοίνωσή του.

«Οι Κινέζοι ηγέτες έχουν την υποχρέωση να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και οι ΗΠΑ έχει την υποχρέωση να τους φέρουν προ των ευθυνών τους» τόνισε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι τέθηκε και το ζήτημα της ανάγκης να «περιοριστεί η επιθετική συμπεριφορά της Βορείου Κορέας».

Σε συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, την Τετάρτη, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε: «Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι οποιοσδήποτε διάλογος για το θέμα θα πρέπει να γίνει με «αμοιβαίο σεβασμό και χωρίς παρεμβάσεις» στα εσωτερικά της χώρας.

Ο Χου Τζιντάο πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στην Κίνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook