Εντός της ημέρας αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης τη λίστα με τους περίπου 1.600 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ και ΤΕΙ που μπαίνουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Την Παρασκευή αναμένεται να εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση με τις θέσεις που θα καταργηθούν.

Δεδομένου ότι το υπουργείο Παιδείας παρέλαβε από όλα τα Ιδρύματα τις αξιολογήσεις τους και κατέληξε σε συμφωνία με τις διοικήσεις τους για τα πλεονάσματα ή τα κενά του διοικητικού προσωπικού τους, ο υπουργός Παιδείας δεν θα προχωρήσει τελικά στο περίφημο «plan b» και την οριζόντια παρέμβαση και επιλογή διοικητικού προσωπικού τους που πλεονάζει.

Σε κάποια Ιδρύματα ωστόσο, μεταξύ των οποίων τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας (Πανεπιστήμιο Αθήνας και Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κ.ά.) οι εκθέσεις αυτοαξιολόγησης που υπεβλήθησαν δεν συμφωνούν με τα συμπεράσματα του υπουργείου, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα σταλεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο ο κατάλογος που έχει καταρτισθεί από ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε στο υπουργείο και ολοκληρώνει τις εργασίες της σήμερα.

Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Παιδείας, μεγάλος αριθμός διοικητικών υπαλλήλων από εκείνους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα μετακινηθούν σε ΤΕΙ που αντιμετωπίζουν κενά.

Τη διαδικασία στο τελικό στάδιό της θα αναλάβει το ΑΣΕΠ που θα κληθεί, με βάση τα στοιχεία που θα πάρει από τα Ιδρύματα, να επιλέξει τους υπαλλήλους που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ως το τέλος του μήνα με βάση τα κριτήρια που έχουν ορισθεί.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Πάντως, οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών δηλώνει ότι «η μείωση του διοικητικού προσωπικού στο Ίδρυμά μας θα έχει ακριβώς το ίδιο αποτελέσματα: την αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αυτή τη φορά όχι συμβολικά, αλλά στην πραγματικότητα». Ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος προειδοποιεί σε πρώτη φάση για νέα πενθήμερη κινητοποίηση από την ερχόμενη εβδομάδα και τις 23 του μήνα.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος λόγω της απεργίας του κλάδου δεν έγιναν και αυτή την εβδομάδα οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εξετάσεις των σχολών, αλλά και οι ορκωμοσίες των τελειόφοιτων.

«Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν, τόσο οι νεοεισερχόμενοι όσο και οι εγγεγραμμένοι φοιτητές του ιδρύματός μας, ζητάμε από το υπουργείο και τη διοίκηση του ιδρύματος (πρύτανης, κοσμήτορες Σχολών) να ορίσουν νέες ημερομηνίες μετά τη λήξη της απεργίας μας» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Ενημερώνουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία ότι ο Σύλλογός μας διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα της συμμετοχής του σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, από τις 23.9.2013, εφόσον το υπουργείο δεν έχει προβεί σε δημόσια δήλωση διάψευσης της φημολογούμενης, (και σε μεγάλη έκταση) αποδιοργάνωσής και υποβάθμισης του Ιδρύματός μας».

Στο ΑΠΘ η Σύγκλητος αποφάσισε συμβολική αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του Ιδρύματος από σήμερα Πέμπτη ώς και τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων. Η Σύγκλητος ανακοίνωσε «ως περαιτέρω βήμα την παραίτηση όλων των οργάνων διοίκησης του ΑΠΘ από τα διοικητικά τους καθήκοντα και τις αντίστοιχες διοικητικές θέσεις, στην περίπτωση πραγμάτωσης της κυβερνητικής σχεδιαζόμενης διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων».

in.gr