Σε πορεία υλοποίησης βρίσκονται τα έργα στην παλιά πόλη των Χανίων τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων του ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 6.000.000 ευρώ.

Ήδη ο υπ. Πολιτισμού κ. Π .Γερουλάνος υπέγραψε την απόφαση έγκρισης της μελέτης του έργου ««Κατασκευή σύγχρονων δικτύων υποδομής (αυτόνομο δίκτυο πυρόσβεσης, δίκτυο οπτικών ινών, δίκτυο ύδρευσης, διαχωρισμός δικτύων ακαθάρτων και ομβρίων, υπογειοποίηση εναέριου δικτύου ΔΕΗ), διαμόρφωση και αποκατάσταση οδών» στο κεντρικό τμήμα της παλιάς πόλης Χανίων (μεταξύ των οδών Σήφακα, Δασκαλογιάννη, Χατζημιχάλη Νταλιάνη και Ποτιέ).

Το ίδιο ακριβώς έργο θα υλοποιηθεί και στο Δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης των Χανίων και όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ.Νίκος Ξυνίδης « το έργο στο κεντρικό τμήμα της παλιάς πόλης, το οποίο είναι προϋπολογισμού 900.000 ευρώ έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ και τον υπ.Πολιτισμού κ.Γερουλάνο , ενώ το δεύτερο έργο στο Δυτικό τμήμα, προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ, έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ και περιμένουμε και την έγκριση από τον υπ.Πολιτισμού.

Η υπηρεσία ετοιμάζει ήδη τα τεύχη δημοπράτησης , ενώ θα προηγηθεί το κεντρικό τμήμα και στην συνέχεια θα δημοπρατηθεί και το Δυτικό τμήμα».

\"\"          \"\"

Αντικείμενο έργου

Η δράση αφορά στην κατασκευή αυτόνομου δικτύου πυρόσβεσης ( στα Μαχαιράδικα μήκους 590 μ. και στην Οβραική μήκους 1710 μ) καλύπτοντας μικρά στενά σοκάκια όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων.

Τα υπόγεια δίκτυα από σωλήνες PVC Φ125 τροφοδοτούν κρουνούς που τοποθετούνται ανά 40 περίπου μέτρα μέσω υπόγειας δεξαμενής 100 m3 (που ήδη έχει χωροθετηθεί σε συνεργασία με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες) και πιεστικών συγκροτημάτων που δίδουν πιέσεις δικτύου 7,5 atm με δύο ταυτόχρονα λειτουργούς κρουνούς.

Η δεξαμενή θα είναι διασυνδεδεμένη με το δίκτυο της Πόλης και θα διαθέτει ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για τη λειτουργία τους σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης από την ΔΕΗ. Το πυροσβεστικό δίκτυο ενεργοποιείται αυτόματα με το άνοιγμα οποιουδήποτε κρουνού.

Παράλληλα θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης με την αντικατάσταση τμήματος του παλαιού δικτύου και την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης για τον διαχωρισμό των δικτύων ακαθάρτων και όμβριων σε τμήμα όπου το πλάτος των στενών δρόμων το επιτρέπει.

Επίσης προβλέπεται υπογειοποίηση του εναέριου δικτύου της ΔΕΗ, εγκατάσταση κεντρικού δικτύου οπτικών ινών, νέος δημοτικός φωτισμός με παραδοσιακά ανοξείδωτα φωτιστικά , λοιπός κοινόχρηστος εξοπλισμός καθώς και πλακόστρωση των οδών με φυσικά υλικά που ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί

Πεζοδρομήσεις

\"\"Στο ίδιο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και οι πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις των δρόμων Ποτιέ – Εισοδίων – Αγ.Δέκα – Δ.Επισκόπου – Καραολή Δημητρίου
 και όπως είπε ο κ.Ξυνίδης θα είναι το έργο που θα δημοπρατηθεί αμέσως μετά τα δύο προηγούμενα.

Στο ίδιο πρόγραμμα – που είχε εκπονήσει η προηγούμενη και προωθεί η νυν δημοτική αρχή – έχουν ενταχθεί και άλλα έργα , όπως και δράσεις στην παλιά πόλη των Χανίων, και όπως επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ.Ν.Ξυνίδης

 «η παλιά όλη με το Ενετικό λιμάνι, είναι, αυτό που λέει και ο δήμαρχος.

 Η ατμομηχανή του δήμου. Θα πρέπει να την αναδείξουμε, να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην παλιά πόλη, έτσι ώστε να υπάρξουν οι δυνατότητες για να ενταχθεί η παλιά πόλη των Χανίων στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

 Γι αυτό χρειάζεται κοινή προσπάθεια, του δήμου, των υπηρεσιών αλλά και των ίδιων των πολιτών.»

Να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έργων δεν συμπεριλαμβάνεται η συνοικία της Σπλάντζιας στην παλιά πόλη, καθώς εκεί είχαν γίνει τα ανάλογα έργα αστικών αναπλάσεων στο πλαίσιο του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook