"Η σχεδιαζόμενη φορολόγηση των αγροτεμαχίων από την κυβέρνηση αποτελεί εξοντωτικό πλήγμα για τους αγρότες και τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες" αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ.Ανδρέας Ξανθός

Αναλυτικά στην δήλωσή του ο κ.Ξανθός αναφέρει τα εξής:

"Παρά της διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου προωθεί μέσω του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων του 2014 την φορολογική επιβάρυνση των αγροτεμαχίων με συντελεστές που ξεκινούν από 1,5 ευρώ το στρέμμα και κλιμακώνονται ανάλογα με τη θέση και τη καλλιέργεια σε διψήφια νούμερα. 

Ταυτόχρονα, επιβαρύνονται υπέρμετρα τα αγροτεμάχια που έχουν ελιές η καρποφόρα δένδρα, ενώ πληρώνουν 50% λιγότερα όσοι έχουν πολύ μεγάλες εκτάσεις πάνω από 500 στρέμματα.

Η εξοντωτική για τον πρωτογενή τομέα σχεδιαζόμενη φορολογία, δίνει ένα ακόμα χτύπημα στους αγρότες και θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της αγροτικής καλλιέργειας, πράγμα που θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, αλλά είναι εξοντωτική και για τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες, που μέσω της υπερφορολόγησης κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους. Η κυβέρνηση δείχνει με αυτό τον σχεδιαζόμενο φόρο το πραγματικό της πρόσωπο, που δεν είναι άλλο από την δυσανάλογα ευνοϊκή φορολόγηση των εχόντων και την εξοντωτική φορολογία των μικρομεσαίων ιδιοκτητών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον αγώνα του αγροτικού κόσμου για να μην περάσει το νέο αντικοινωνικό χαράτσι των αγροτεμαχίων και δεσμεύεται ότι αν περάσει θα καταργηθεί από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που θα ψηφίσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει τα φορολογικά βάρη σύμφωνα με την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών όπως προβλέπει το Σύνταγμα."