Δεκάδες Ισπανοί και Έλληνες, αγανακτισμένοι με τα σκληρά μέτρα λιτότητας για τα οποία κατηγορούν την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ελπίζουν ότι θα βάλουν ένα λιθαράκι για την ήττα της στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, χρησιμοποιώντας τις ψήφους που θα τους «δανείσουν» κάποιοι Γερμανοί ψηφοφόροι.
Σε μια σελίδα στο Facebook που ονομάζεται Electoral Rebellion (Εκλογική Ανταρσία), οι ξένοι -που δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις γερμανικές εκλογές- μπορούν να ζητήσουν να εκφραστούν μέσω εκείνων των Γερμανών οι οποίοι πιστεύουν ότι δικαιούνται οι πρώτοι να έχουν λόγο, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα θα επηρεάσει και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο επικεφαλής του σχεδίου Φίλιπ Νόχε είπε ότι μολονότι η σελίδα απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων, μεγαλύτερο ενδιαφέρον μέχρι στιγμής δείχνουν οι Ισπανοί. 
«Η βασική ιδέα είναι να χαρίζουν οι Γερμανοί την ψήφο τους σε ανθρώπους από χώρες, οι οποίες επηρεάζονται από τη γερμανική ή την παγκόσμια πολιτική» συνέχισε ο Νόχε, ο οποίος είναι μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Egality Berlin, η οποία αγωνίζεται για τη δημοκρατία πέρα από τα στενά όρια του έθνους-κράτους. 
«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Ένα από αυτά είναι η πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης» υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον Νόχε, το σχέδιο αυτό είναι νόμιμο δεδομένου ότι δεν θα ψηφίζουν οι ξένοι, αλλά οι Γερμανοί πολίτες. «Απλώς θα τους γίνεται μια πρόταση από κάποιον σε άλλη χώρα» είπε.
«Η γερμανική και η ισπανική κυβέρνηση με ανάγκασαν να μεταναστεύσω στη Γαλλία επειδή στην Ισπανία δεν βρίσκω δουλειά. Πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα να ψηφίζω στη χώρα που αποφασίζει για το μέλλον μου» έγραψε στο Facebook ο Παμπλέτε Βιλίφο από τη νότια Ισπανία.
Πολλοί από τους επισκέπτες της σελίδας, όπως ο 33χρονος Ντανιέλ Κορέα, υποστηρίζουν κεντροαριστερά κόμματα τα οποία γενικά τηρούν μια πιο ήπια στάση στην κρίση της Ευρωζώνης και επικεντρώνονται στο κοινωνικό κόστος της λιτότητας. 
«Νομίζω ότι θα ψηφίσω είτε τους Πράσινους, είτε τους Σοσιαλιστές» είπε ο Κορέα, αναφερόμενος στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της Γερμανίας.
Η 34χρονη Άννα Πολίτη από την πλευρά της δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα είχε λόγο στις πολιτικές που αποφασίζονται, οι περικοπές δεν θα ήταν τόσο μεγάλες. «Δεν θα τους ζητούσαν να τις κάνουν τόσο γρήγορα» προσέθεσε.
Οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δίνουν στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ άνετο προβάδισμα, όμως οι εταίροι της στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, ενδέχεται να μην συγκεντρώσουν το ποσοστό που απαιτείται (5%) ώστε να μπουν στη Βουλή. Σε μια τέτοια περίπτωση, καθίσταται πιθανότερη η συγκρότηση ενός «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ του CDU και του SPD.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook