Με ταχύτατο ρυθμό περιορίζεται η Νεκρά Θάλασσα αφήνοντας μεγάλες σχισμές και λακκούβες στο έδαφος. Αυτά τα «σκισίματα» ή «βαθουλώματα» εμφανίζονται σαν καταβόθρες και σε αριθμό που ολοένα αυξάνεται. 



Οι ειδικοί λένε πως σχηματίζονται με ταχύτατο ρυθμό, περίπου μία την ημέρα, αλλά δεν μπορούν να ξέρουν ούτε πώς ούτε πότε θα εμφανιστούν. 



Εκτιμήσεις του Moment magazine αναφέρουν πως μόνο από την πλευρά του Ισραήλ υπάρχουν 3.000 καταβόθρες γύρω από τη Νεκρά Θάλασσα. Ο αριθμός αυτός γίνεται καλύτερα κατανοητός αν σκεφτεί κανείς πως το 1990 υπήρχαν 

μόλις 40. 



Η αύξηση στις λακκούβες συνδέεται άμεσα με την ξήρανση της Νεκράς Θάλασσας που «μικραίνει» κατά ένα μέτρο το χρόνο. 



Ως λύση η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προτείνει να δημιουργηθεί ένα κανάλι που θα συνδέει τη Νεκρά Θάλασσα με την Ερυθρά, αλλά οι περιβαλλοντολόγοι λένε πως αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει το «θάνατό» της, γράφει η Daily Mail. 



Οι ειδικοί πιστεύουν πως πρέπει να γίνουν κι άλλες κινήσεις για να αναδειχθεί η κατάσταση της Νεκράς Θάλασσας και να αναζητηθούν λύσεις. 



Για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου και τα φώτα της δημοσιότητας, ο καλλιτέχνης Spencer Tunick είχε κάνει εκεί την πρώτη ομαδική γυμνή φωτογράφιση το 2011. 



«Η ανθρώπινη παρέμβαση ‘σκότωσε’ τη Νεκρά Θάλασσα», δήλωσε ο Alon Tal, καθηγητής στο τμήμα Οικολογίας της Ερήμου στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion. «Θα χρειαστούν απίθανα μέτρα, προσεκτική και έξυπνη παρέμβαση και συνεργασία των γύρω περιοχών, για να σωθεί», τόνισε. 



Δείτε τις φωτογραφίες…



\"\"



\"\"



\"\"



\"\"



\"\"



\"\"

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook