Η ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης των ιαπωνικών πόλεων που καταστράφηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι του περασμένου μήνα θα χρειαστεί πιθανώς έως και μία δεκαετία, ανακοίνωσε σήμερα μια αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή.

«Τα πρώτα τρία χρόνια θα απαιτηθούν για έργα όπως η ανακατασκευή των δρόμων και η κατασκευή προσωρινών καταλυμάτων», τονίζει ο Γιουν Ίο της Ιαπωνικής Επιτροπής Σχεδίου Ανοικοδόμησης, που σχηματίστηκε μετά το σεισμό για να συμβουλεύει την κυβέρνηση στις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

Ο Ίο, πολιτικός επιστήμονας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τέσσερα ακόμα χρόνια απαιτούνται για την ανοικοδόμηση των πόλεων και ακόμα περισσότερα για πλήρη ανάκαμψη.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η περιοχή που επλήγη από την καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη από το Κόμπε», είπε ο Ίο, αναφερόμενος στην ιαπωνική πόλη που καταστράφηκε από ισχυρό σεισμό το 1995.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο σεισμός της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι, από τα οποία καταστράφηκε ένα μεγάλο τμήμα της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 13.000 ανθρώπους, υποχρέωσαν περίπου 130.000 να εγκατασταθούν σε καταφύγια και εκτιμάται ότι προκάλεσαν ζημιές ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπογραμμίζουν τις αδυναμίες της κεντρικής κυβέρνησης και την ανάγκη για μεγαλύτερη περιφερειακή αυτονομία.

Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμα ότι η ανοικοδόμηση πρέπει να υπερβεί τις πολιτικές διχόνοιες σε μία χώρα, όπου η εύθραυστη πολιτική εκεχειρία, λόγω της καταστροφής, έχει ήδη καταρρεύσει.

«Οι προσπάθειες ανοικοδόμησης ξεπερνούν τις πολιτικές διαφωνίες. Δεχόμαστε τις απόψεις κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και του κυβερνώντος κόμματος», είπε ο Μακότο Ιοκίμπε, πρόεδρος της Επιτροπής και πρόεδρος της Ιαπωνικής Εθνικής Αμυντικής Ακαδημίας.

Την Παρασκευή, το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε πακέτο ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το σεισμό.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook