Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων πολιτών στο Μητρώο Εθελοντών Υγείας & Κοινωνικής Φροντίδας που δημιουργείται από την7η Υ.ΠΕ Κρήτης, μέσα από την ιστοσελίδα της υπηρεσίας ή τις κατά τόπους υγειονομικές μονάδες της Κρήτης.
Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή και αφορά κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη που επιθυμεί να προσφέρει στον συνάνθρωπο, σε κάθε νομό, δήμο ή τοπικό διαμέρισμα της Κρήτης στα γεωγραφικά πλαίσια του οποίου στεγάζεται υγειονομική μονάδα.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης η οποία έχει ως στόχο την οργάνωση ενός δικτύου εθελοντών-συνεργατών που θα προσφέρουν ανιδιοτελώς, αφού εκπαιδευτούν, τον ελεύθερο χρόνο τους, τις δεξιότητες και τη γνώση τους, πάνω σε συγκεκριμένους τομείς που δύναται να δραστηριοποιηθούν, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. 
Στόχο δηλαδή της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης αποτελεί, η διαμόρφωση ενός πρωτοκόλλου οργάνωσης προγραμμάτων δράσης εθελοντών υγείας-κοινωνικής φροντίδας εντός του χώρου των μονάδων ευθύνης των νοσοκομείων και των δομών αυτών σε όλη την Κρήτη, οι οποίοι στηριζόμενοι στην κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη, μπορούν να προωθήσουν την ενεργητική παρέμβαση, συμβάλλοντας παράλληλα στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας και των συνανθρώπων μας, προς τις ευάλωτες κοινωνικά άτομα και ομάδες πληθυσμού.
Η διαδικασία αξιολόγησης των εθελοντών πραγματοποιείται από τις ειδικές επιτροπές επαγγελματιών υγείας που έχουν συσταθεί ανά νοσοκομείο, σε κάθε νομό.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί συνολικά 31 αιτήσεις, εκ των οποίων 19 αφορούν στις μονάδες υγείας του Ν. Ρεθύμνου, ενώ υστέρηση παρατηρείται στην εκδήλωση ενδιαφέροντος εθελοντών στους Νομούς Χανίων και Λασιθίου. 
Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έχουν ήδη αξιολογηθεί, οι εθελοντές έχουν τοποθετηθεί σε τμήματα του νοσοκομείου και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη εκπαίδευση στο Γ.Ν. Ρεθύμνου, για τους εθελοντές της μονάδας, μέσα στον Οκτώβριο.
Η εκπαίδευση των εθελοντών πραγματοποιείται με ευθύνη της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, θα γίνεται ανά νομό, είναι διάρκειας 20 ωρών και έχει ως στόχο την πιστοποίηση των εθελοντών και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους πάνω σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα. 
Οι τομείς δραστηριότητας των εθελοντών υγείας και κοινωνικής φροντίδας ενδεικτικά είναι:
Φροντίδα ασθενών, παιδιών και ηλικιωμένων
Διευκόλυνση πρόσβασης εξυπηρετούμενων ατόμων με αναπηρία
Διευκόλυνση πρόσβασης αλλόγλωσσων στις υπηρεσίες υγείας
Δημιουργική απασχόληση παιδιών- ψυχαγωγία ασθενών
Εκδηλώσεις για υποστήριξη μονάδων υγείας
Κινητές μονάδες πρόληψης
Ενημερωτικές εκστρατείες- εκστρατείες διενέργειας προληπτικών ελέγχων
Διευκόλυνση ασθενών σε διοικητικές διαδικασίες
Συμμετοχή σε δράσεις έκτακτης ανάγκης
Η επιλογή των υποψηφίων και η εγγραφή τους σε τηρούμενο μητρώο πραγματοποιείται με κριτήρια:
-Την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος
-Τα δηλούμενα προσόντα των υποψηφίων/ενδιαφερόμενων
-Τη συνέντευξη των υποψηφίων από αρμόδια επιτροπή επαγγελματιών υγείας.
Οι εθελοντές υγείας και κοινωνικής φροντίδας δεν αμείβονται για τη συμμετοχή τους και δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων.
Περισσότερες πληροφορίες, στοιχεία επικοινωνίας με την Επιτροπή Συντονισμού του Προγράμματος και αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ηλεκτρονική υποβολή της, μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης από την ιστοσελίδα της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης: www.hc-crete.gr/Για τον Πολίτη/ Εθελοντισμός, όπου αναλυτικά αναφέρονται και όλοι οι Τομείς δράσης.
Οι πολίτες που δεν μπορούν, ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή δεν επιθυμούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά Αίτηση Εθελοντή, μπορούν να απευθύνονται στα πρόσωπα αναφοράς που έχουν οριστεί ανά μονάδα υγείας και αναφέρονται στην Αίτηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook