Ως ιστορικών διαστάσεων ντοκουμέντο από τη σκηνή της ψυχρής δολοφονίας του 34χρονου Παύλου Φύσσα, χαρακτηρίζει το protothema.gr, τη φωτογραφία στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει ποικίλλες αντιδράσεις (δείτε εδώ) τόσο από την οικογένεια του θανόντος (δείτε εδώ), όσο και από την ΕΣΗΕΑ (δείτε εδώ) .

Με νέο θέμα το οποίο έχει τιτλο "Τα πολιτικά και ιστορικά ντοκουμέντα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων", παρουσιάζονται γεγονότα που έμειναν στην ιστορία και στον "φωτογραφικό φακό" όσο άγρια και αν ήταν.

Ακολουθεί η αναδημοσίευση από το protothema.gr

Με ένα  ιστορικών διαστάσεων συγκλονιστικό ντοκουμέντο από τη σκηνή  της ψυχρής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα κυκλοφορεί το πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος της Κυριακής.

Είναι ένα μοναδικό φωτογραφικό και δημοσιογραφικό ντοκουμέντο που συνιστά, ίσως, την πλέον ηχηρή καταγγελία της δολοφονικής φασιστικής βίας με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία. 

Ο φωτογραφικός φακός απαθανατίζει τον 34χρονο καλλιτέχνη λίγο μετά αφότου δέχεται τη μαχαιριά από το δολοφονικό χέρι του μέλους των «Ταγμάτων Ασφαλείας» της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής».

Είναι μια στιγμή της ζώσας δυσμενούς πραγματικότητας που περνάει στην Ιστορική αιωνιότητα.

Το πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος» έρχεται να προστεθεί σε ανάλογα ντοκουμέντα του παρελθόντος που έγραψαν Ιστορία από τις πρώτες σελίδες σημαντικών εντύπων στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

 Η αποτύπωση, τον Μάιο του 1963, στα πρωτοσέλιδα της εποχής της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος έπεσε νεκρός από το χτύπημα του παρακρατικού Γκοτζαμάνη στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε μια από τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής δημοσιογραφίας που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη της εποχής.

    Στη χώρα μας επίσης βρήκαν θέση στα πρωτοσέλιδα ξεχωριστές στιγμές της πρόσφατης Ιστορίας, όπως ο θάνατος του Αλέκου Παναγούλη, η εκτέλεση του νεαρού Μιχάλη Καλτεζά από αστυνομικό στα επεισόδια που ακολούθησαν την εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου και πολλά άλλα.    

    Ο διεθνής, εξάλλου, Τύπος έχει επανειλημμένα δημοσιεύσει πρωτοσέλιδες φωτογραφίες – «ντοκουμέντα» που έγραψαν Ιστορία, όπως τα παιδιά θύματα των βομβών Ναπάλμ που έριχναν οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ, οι σκηνές από τη δολοφονία του Προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, το νεκρό σώμα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα που δολοφονήθηκε στη Βολιβία.

    Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις τα πρωτοσέλιδα ντοκουμέντα λειτούργησαν αφυπνιστικά για την κοινή γνώμη και κάποιες φορές άλλαξαν τον ίδιο τον ρου της Ιστορίας...       protothema.gr