Σειρά άκρως περίεργων περιστατικών με εμπλεκόμενα άτομα, τα οποία είτε δηλώνουν νεοναζί είτε διατηρούν σχέσεις με ομάδες νεοφασιστών, έχουν καταγραφεί στο «αστυνομικό δελτίο» και δείχνουν ότι συμμετείχαν σε ληστείες και κλοπές ή ήταν ακόμα και εγκέφαλοι ομάδων του υποκόσμου και της νύχτας.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, στον Βόλο και την Καβάλα, από συλλήψεις που έκανε η ΕΛ.ΑΣ., προκύπτει άμεση εμπλοκή σε καραμπινάτα βαριές παρανομίες.

Κάτι που δείχνει ότι τα πρόσωπα αυτά έφτιαχναν το «ταμείο» τους από ληστείες ακόμα και τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, εντονότατη είναι η φημολογία για ισχυρή παρουσία νεοναζιστικών ομάδων στον υπόκοσμο της νύχτας.

Η Αστυνομία, αρκετές φορές, μετά τις συλλήψεις, αναφέρει τυπικώς στις ανακοινώσεις της ότι σε σπίτια ή σε στέκια των συλληφθέντων «βρέθηκαν έντυπα συγκεκριμένου κόμματος», εννοώντας τη Χρυσή Αυγή.

Κάποιοι εξ αυτών έχουν πει ότι διατηρούσαν σχέσεις με το νεοναζιστικό κόμμα και άλλοι υποστήριξαν ότι ήταν στρατευμένοι οπαδοί της.

Συχνά, το πλούσιο ποινικό μητρώο τους συνοδεύεται από επιθέσεις σε μετανάστες, Αθίγγανους και σε αντιπαραθέσεις με μέλη κυρίως αριστερών πολιτικών οργανώσεων.

Ωστόσο, πέραν της δράσης τους ως ανθρώπων του υποκόσμου, δεν έχει διερευνηθεί διεξοδικά εάν και ποιες σχέσεις είχαν ενδεχομένως με το χώρο της Χρυσής Αυγής.

Να σημειωθεί πως οργιάζουν οι φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ομάδες νεοναζί φτάνουν στο σημείο να εισπράττουν «προστασία» από νυχτερινά κέντρα, από μαγαζιά σε ολόκληρες περιοχές, ακόμα και από πωλητές που διατηρούν πάγκους σε λαϊκές αγορές.

Πλέον, είναι διάχυτη η εντύπωση ότι ομάδες του υποκόσμου, υπό το κάλυμμα του ναζιστικού και ακραίου εθνικιστικού μανδύα που επικαλούνται, συστηματικά διαπράττουν βαριά ποινικά αδικήματα.

Όλα αυτά, βέβαια, αφορούν μεμονωμένα πρόσωπα ή ομάδες ατόμων, στην κατοχή των οποίων ενίοτε η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκει «υλικά συγκεκριμένου κόμματος».

Άτομα, για τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις η Χρυσή Αυγή έχει δηλώσει πως ουδεμία σχέση με την ίδια έχουν.

Η χρηματοδότηση

Τι γίνεται, όμως, με τη χρηματοδότηση του ιδίου του κόμματος της Χρυσής Αυγής;

Το ερώτημα που υπάρχει εύλογα στους πολίτες είναι πώς καταφέρνει η Χρυσή Αυγή να συντηρεί ένα μεγάλο «στρατό» στελεχών, μελών και οπαδών, τους οποίους κινητοποιεί με μια τηλεφωνική κλήση ή μήνυμα, ακόμα και μέσα στα άγρια μεσάνυχτα;

Πώς, επίσης, διατηρεί τόσα πολλά γραφεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τι χρήματα πληρώνει το έντυπο υλικό της ή συντηρεί, ως λέγεται, μια «στρατιά» μελών της που είναι σκυμμένα πάνω από το Διαδίκτυο για να προπαγανδίζουν σε καθημερινή βάση τις «θέσεις» της;

Με τι λεφτά πληρώνει, ακόμα, όλους εκείνους που κινητοποιεί για να μοιράσουν «συσσίτια σε Έλληνες» κ.ο.κ.;

Προφανώς, απαντήσεις του τύπου ότι όλα αυτά τα κάνουν επειδή πιστεύουν στην πολιτική της Χρυσής Αυγής ελάχιστα πείθουν και τον πλέον καλοπροαίρετο.

Πόσω μάλλον, όταν είναι εντονότατη η φημολογία, σύμφωνα με την οποία οι «φουσκωτοί» πληρώνονται με ταρίφα τουλάχιστον 200 ευρώ για κάθε επίθεση, ενώ άλλοι, που μετέχουν στα συσσίτια μίσους της Χρυσής Αυγής, φέρονται να πληρώνονται με 800 ευρώ μηνιαίως.

Η Χρυσή Αυγή, ως γνωστόν, ανέκαθεν εξαπέλυε δριμύτατες επιθέσεις κατά των υπόλοιπων κομμάτων, ακόμα και κατά των μικρότερων, για τα έξοδά τους, ενώ τα κατηγορούσε ότι η κρατική επιχορήγηση δεν αρκούσε γι’ αυτά τα έξοδα και ότι έπαιρναν «μαύρο χρήμα».

Παρά ταύτα, η ίδια, ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπαθεί να πείσει ότι όλα αυτά τα -αντικειμενικά- μεγάλα έξοδά της καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και τις εισφορές των μελών και οπαδών της.

Να σημειωθεί πάντως, ότι, όταν προ ετών το Νο3 της οργάνωσης, Χάρης Κουσουμβρής, αποχώρησε από αυτήν κι έγραψε βιβλίο με τίτλο «Γκρεμίζοντας τον μύθο της Χρυσής Αυγής», αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της οργάνωσης, έγραφε:

«Ως ταμίας της Χρυσής Αυγής, είχα τη δυνατότητα να γνωρίζω ότι στο ταμείο δεν είχαμε ποτέ περισσότερα από 300-400 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά δεν συντηρείται οργάνωση. Ποιος την ενίσχυε, δεν μπορώ να πω με σιγουριά».

Η Ζώνη Περάματος

Από τότε, έως και σήμερα, το ερώτημα αυτό παραμένει αναπάντητο. Κατά καιρούς, υπάρχει έντονη φημολογία ακόμα και γύρω από επιχειρηματικούς και εφοπλιστικούς κύκλους, οι οποίοι βάζουν τον οβολό στο ταμείο της.

Ωστόσο, άλλοτε εμμέσως και άλλοτε αμέσως, η Χρυσή Αυγή διαψεύδει τέτοιου είδους πληροφορίες.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, πάντως, με αφορμή τις δολοφονικές επιθέσεις του νεοναζιστικού κόμματος στο Πέραμα και το Κερατσίνι, εκτυλίχθηκε ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον σκηνικό.

Μετά την επίθεση «τάγματος εφόδου» περίπου πενήντα ατόμων κατά μελών του ΚΚΕ που έκαναν αφισοκόλληση στο Πέραμα και το θόρυβο που προκάλεσε αυτή η ενέργεια, ο Ηλίας Κασιδιάρης σε μήνυμά του στο Facebook έγραψε:

«Ο μόνος λόγος που ΚΚΕ και κανάλια στήνουν τεχνητή ένταση στο Πέραμα είναι η πρόσφατη δημιουργία εθνικιστικού φορέα Ελλήνων εργατών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ άφηνε σαφείς αιχμές και υπονοούσε περίεργα αλισβερίσια της Χρυσής Αυγής.

Άλλωστε, ένα από τα κύρια συνθήματα στις συγκεντρώσεις του κόμματος στο Πέραμα ήταν «Οι Χρυσαυγίτες χτυπάνε τους εργάτες και στους εφοπλιστές κάνουνε τις πλάτες». Αλλά και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Κερατσινίου – Δραπετσώνας στις 18 Σεπτεμβρίου, μετά τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επίσης εμπεριείχε αιχμές:

«Το γεγονός ότι ο εκτελεσμένος ήταν μέλος του σωματείου Μετάλλου, όπως και οι Περαματιώτες (σ.σ.: τα μέλη του ΚΚΕ), δεν είναι ανεξάρτητο από την επίθεση Παναγιώταρου στους άνεργους μεταλλεργάτες και από την ίδρυση σωματείου από την Χρυσή Αυγή στη Ζώνη Περάματος».

Η κίνηση της Χρυσής Αυγής για σωματείο στη Ζώνη προκάλεσε ιδιαίτερο προβληματισμό τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Από την πλευρά της, βέβαια, η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι πρόκειται απλά για μια «πολιτική επιλογή» της.

Υψηλά ιστάμενος συνδικαλιστής της ΓΣΕΕ, όμως, κάνει λόγο για «ύποπτη συνδιαλλαγή εργολάβων της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης με τη Χρυσή Αυγή, με στόχο να διαλύσουν το συνδικαλισμό στο χώρο».

Μάλιστα, λέει ότι αυτή η συμφωνία έγινε «πριν από περίπου ένα χρόνο, σε μυστικό ραντεβού μεταξύ εργολάβων και παραγόντων της Χρυσής Αυγής». Ο ίδιος, δε, διερωτάται «αν όλα αυτά έγιναν έναντι οικονομικής ενίσχυσης στο κόμμα».

Να σημειωθεί ότι στις 21 Ιουνίου 2012, τα σωματεία εργαζομένων στη Ζώνη σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «ομάδα εργοδοτών είναι πίσω από μια σειρά προσπάθειες τα τελευταία 2-3 χρόνια, να διαλύσουν τα σωματεία μας ή να τα βάλουν στο χέρι.

Αφού εξάντλησαν κάθε θεμιτό η αθέμιτο μέσο, το τελευταίο διάστημα έχουν συνάψει σχέσεις με τη γνωστή σε όλους μας για τη δράση της και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, Χρυσή Αυγή, αλλά και με ανθρώπους του υποκόσμου, για να αναλάβουν εργολαβία τη με κάθε τρόπο, μια για πάντα, εκκαθάριση της Ζώνης από εμάς.

Για κακή τους τύχη όμως κι επειδή ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον».

Θανάσης Αργυράκης, Βάλια Νικολάου, στον «Τύπο της Κυριακής»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook