Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπεται να δικαστεί «αμετακλήτως» και με βαριές κατηγορίες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας»!

Η υπόθεση αφορά ατασθαλίες εκατομμυρίων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο οποίο ο κ. Σταθάκης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας ενώ ήταν και αντιπρύτανης μέχρι την εκλογή του, τον Μάιο του 2012, ως βουλευτής Χανίων.

Η υπόθεση συνδέεται με τη διαχείριση κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης σε διάφορες χρονικές φάσεις που απλώνονται από το 1996 έως το 2004.

Αρχικώς η κατηγορία στρεφόταν κατά 19 συνολικά ατόμων αλλά στη συνέχεια η ποινική δίωξη έπαυσε για δύο εξ αυτών λόγω πλημμεληματικού χαρακτήρα των αδικημάτων τους.

Εκτός του κ. Σταθάκη κατηγορούμενοι είναι ο νυν πρύτανης του Πανεπιστημίου Ευρ. Στεφάνου καθώς και οι Χρ. Νικολάου, Αλ. Καλοκαιρινός, Παν. Κωνσταντόπουλος, Μιχ. Ταρουδάκης, Ι. Μιμίδης, Χαρ. Σαββάκης, Σκ. Παπαιωάννου, Βασ. Καρδάσης, Νικ. Φαράκλας, Νικ. Ανάγνος, Ι. Αντωνιάδης, Γ. Τζιρίτας. Δημ. Κυρτάτας, Νικ. Μοσχονάς και Δημ. Πλουμίδης.

Τι υποστηρίζει η άλλη πλευρά

Σύμφωνα με κύκλους των κατηγορουμένων πάντως για την υπόθεση έχει αποφανθεί αθωωτικά το ελεγκτικό συνέδριο.

Οι υποθέσεις για τις οποίες παραπέμπονται αφορούν:

1) Στη διαχείριση χρημάτων της επιτροπής ερευνών. Με αυτά τα χρήματα είχαν προσληφθεί 24 διοικητικοί υπάλληλοι. Αυτές οι δαπάνες θεωρήθηκαν ότι βρίσκονται εκτός σκοπού λειτουργίας τςη επιτροπής ερευνών.

2) Επιπλέον με τα συγκεκριμένα χρήματα της επιτροπής, είχε γίνει συμπληρωματική ασφάλιση των καθηγητών του Πανεπιστημίου με συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία, καθώς όπως δήλωσαν, μέχρι τότε η ασφάλεια, τους κάλυπτε μόνο εντός των ορίων του νομού του πανεπιστημίου.

3) Με τα ίδια  χρήματα της επιτροπής ερευνών, δόθηκαν επιδόματα.

4) Διεκόπη η σύμβαση του εργολάβου που επρόκειτο να κατασκευάσει τη φοιτητική εστία, που είχε υπογράψει η προηγούμενη πρυτανική αρχή, καθώς σε αυτή δεν είχε προσδιοριστεί αν επρόκειτο να είναι 5 ή 7 κτήρια.

Με το πάγωμα 2 χρόνων μέχρι την επαναπροκήρυξη της σύμβασης, μισθωνόταν ξενοδοχείο για τη διαμονή φοιτητών.