Τελευταία ενημέρωση 22:00

Θρίαμβος για την Μέρκελ, πανωλεθρία για τους Φιλελεύθερους εταίρους της στη Γερμανία: Ακόμη και με ιστορική αυτοδυναμία στην Μπούντεσταγκ φλερτάρουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU), ενώ το FDP μένει εκτός Βουλής και ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός περνά στο παρελθόν. Η τρίτη θητεία της Μέρκελ ως εκ τούτου είτε θα έρθει με έναν μεγάλο συνασπισμό (από θέση απόλυτης ισχύος) με τους Σοσιαλδημοκράτες, είτε ακόμη και με πλήρη αυτοδυναμία. Μία ανάσα πριν την πύλη της Μπούντεσταγκ και το ευρωσκεπτιστικό AfD.

Οι προβολές εκλογικού αποτελέσματος δίνουν στους Χριστιανοδημοκράτες και το αδελφό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) ποσοστό 42,5% (ιστορικό υψηλό 20ετίας), έναντι 41,6% που συγκεντρώνουν αθροιστικά όλα τα υπόλοιπα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή (SPD, Πράσινοι, Die Linke). 

Στην προβολή αποτελέσματος του δικτύου ZDF (στις 20:50), οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζονταν με 303 έδρες σε σύνολο 606 -δηλαδή με μόλις μία έδρα πριν την απόλυτη πλειοψηφία. Ίδια η εικόνα και στην προβολή του ARD, με 298 έδρες σε σύνολο 598.

Το «στρατόπεδο» CDU-CSU, βρίσκεται δηλαδή, εάν τα αποτελέσματα δεν διαφοροποιηθούν, μία ανάσα πριν την απόλυτη κυριαρχία στο Βερολίνο. Τελευταία φορά που η Γερμανία είχε μονοκομματική κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών ήταν το 1957 με τον Κόνραντ Άντεναουερ.

Ωστόσο, είναι παρακινδυνευμένο να αποκλειστεί ακόμη μεγάλος συνασπισμός: Εάν η αυτοδυναμία της Μέρκελ κριθεί σε μόλις μία έδρα, η έκβαση θα φανεί μόνο με τα οριστικά αποτελέσματα (και τον αριθμό των «πρόσθετων» εδρών που προβλέπει το γερμανικό σύστημα).

Επιπλέον, μία επισφαλής αυτοδυναμία ελάχιστων εδρών θα ήταν ριψοκίνδυνη όταν η Μέρκελ χρειαστεί να περάσει αμφιλεγόμενα «δύσκολα» μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Θρίαμβοι, πανωλεθρίες και εκπλήξεις

Έχοντας αναδειχθεί σε απόλυτη νικήτρια της κάλπης, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για «σούπερ αποτέλεσμα» αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, λέγοντας πως είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ από την πλευρά παραδέχτηκε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έπιασαν το στόχο που είχαν θέσει και είπε πως πλέον το «μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Μέρκελ».

Παραιτήσεις έρχονται την ίδια στιγμή στην ηγετική ομάδα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) μετά την ιστορική συντριβή στις κάλπες. Την ευθύνη για την ήττα ανέλαβαν ο υποψήφιος Ράινερ Μπρούντερλε και ο επικεφαλής και υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ αφήνοντας αμφότεροι να εννοηθεί ότι θα παραιτηθούν.

Από την πλευρά του Die Linke, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, καθώς, όπως είπε, αν και το κόμμα της Αριστεράς έχασε δυνάμεις από το 2009, η Αριστερά θα είναι πιθανότατα η τρίτη δύναμη στην Βουλή.

Ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν δήλωσε ότι το κόμμα του έχασε στις εκλογές, όπως έχασαν όλα τα μικρά κόμματα, αλλά αναφέρθηκε στην διάρκεια και στην ανθεκτικότητά του.

Αντίθετα, το νέο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία πανηγύρισε για το ισχυρό ξεκίνημα. Το κόμμα εμφανίζεται να μένει οριακά εκτός της γερμανικής Βουλής με 4,9% -εκ πρώτης όψεως οριακή ήττα, αλλά ουσιαστικά μεγάλη νίκη για ένα κόμμα που εμφανίστηκε από το πουθενά με μονοθεματική πλατφόρμα -αυτήν μίας Γερμανίας χωρίς το ευρώ.

Η εικόνα των exit poll

Στο exit poll του ZDF, oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) εμφανίζονται κοντά στο 42,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κοντά στο 26,5%, η Αριστερά (Die Linke) κοντά στο 8,5%, οι Πράσινοι στο 8% και το FDP περί το 4,5%. 

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στο 4,8%. Τα λοιπά κόμματα είναι στο 5,6%. Στο exit poll του ARD, oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) εμφανίζονται κοντά στο 42%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κοντά στο 26%, η Linke κοντά στο 8,3%, οι Πράσινοι στο 8,1% και το FDP στο 4,7%. Το ευρωσκεπτικιστικό AfD βρίσκεται στο 4,9%. Τα λοιπά κόμματα είναι στο 6,2%.

Δεδομένου ότι το όριο για την είσοδο στη Βουλή είναι το 5%, οι Φιλελεύθεροι δεν μπαίνουν στη Βουλή και ο νυν συνασπισμός περνά στην ιστορία.

Εάν τα αποτελέσματα διαμορφωθούν όπως το exit poll του ZDF, για την αυτοδυναμία στη Βουλή θα χρειαστεί το 42,8% -ελάχιστα υψηλότερα δηλαδή από αυτό που εμφανίζονται να πετυχαίνουν οι Χριστιανοδημοκράτες. Βάσει του ARD, η αυτοδυναμία θα ήταν στο 42,2%, και πάλι δηλαδή ελάχιστα παραπάνω από το ποσοστό του CDU.

in.gr