Μία ανάσα πριν την απόλυτη αυτοδυναμία -άπιαστο όνειρο για τη Γερμανία- βρέθηκαν οι εξαιρετικά ενισχυμένοι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, με τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης να τους δίνουν 311 έδρες στο σύνολο 630 εδρών της νέας Μπούντεσταγκ. 
Οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν 192 έδρες, η Αριστερά 64 έδρες και οι Πράσινοι 63 έδρες. 
Επιβεβαιώθηκε, όπως αναμενόταν, η έξοδος του FDP, στο όριο βρέθηκε το ευρωσκεπτικιστικό AfD.
Tα αποτελέσματα έχουν ως εξής το πρωί της Δευτέρας:
Το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) παίρνει 41,5%
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παίρνουν 25,7%
Η Αριστερά (Linke) παίρνει 8,6%
Οι Πράσινοι παίρνουν 8,4%
Έξω από τη Βουλή μένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4,8%
Επίσης εκτός Μπούντεσταγκ μένουν οι «αφανείς» νικητές του ευρωσκεπτικιστικού AfD με 4,7%
Οι Πειρατές ναυάγησαν με 2,2% και τα υπόλοιπα κόμματα πήραν αθροιστικά 4,1%
Με τον υπολογισμό των πρόσθετων εδρών που προβλέπει το γερμανικό εκλογικό σύστημα για εξισορρόπηση της αντιπροσώπευσης, το νέο Μπούντεσταγκ θα έχει 630 έδρες.

Θρίαμβοι, πανωλεθρίες και εκπλήξεις

Έχοντας αναδειχθεί σε απόλυτη νικήτρια της κάλπης, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για «σούπερ αποτέλεσμα» αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Στην ακόλουθη κοινή συνέντευξη Τύπου με όλους τους υποψηφίους, η καγκελάριος είπε «κατά πάσα πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό [κυβερνητικής] συμμαχίας θα διεξαχθούν ανάμεσά μας», και έστρεψε το βλέμμα στους Πέερ Στάινμπρουκ και Γίργκεν Τριτίν των Πρασίνων
Ο Πέερ Στάινμπρουκ από την πλευρά παραδέχτηκε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έπιασαν το στόχο που είχαν θέσει και είπε πως πλέον το «μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Μέρκελ».
Παραιτήσεις έρχονται την ίδια στιγμή στην ηγετική ομάδα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) μετά την ιστορική συντριβή στις κάλπες. Την ευθύνη για την ήττα ανέλαβαν ο υποψήφιος Ράινερ Μπρούντερλε και ο επικεφαλής και υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ αφήνοντας αμφότεροι να εννοηθεί ότι θα παραιτηθούν.
Από την πλευρά του Die Linke, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, καθώς, όπως είπε, αν και το κόμμα της Αριστεράς έχασε δυνάμεις από το 2009, η Αριστερά θα είναι πιθανότατα η τρίτη δύναμη στην Βουλή.
Ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν δήλωσε ότι το κόμμα του έχασε στις εκλογές, όπως έχασαν όλα τα μικρά κόμματα, αλλά αναφέρθηκε στην διάρκεια και στην ανθεκτικότητά του.
Αντίθετα, το νέο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία πανηγύρισε για το ισχυρό ξεκίνημα. Το κόμμα εμφανίζεται να μένει οριακά εκτός της γερμανικής Βουλής με 4,9% -εκ πρώτης όψεως οριακή ήττα, αλλά ουσιαστικά μεγάλη νίκη για ένα κόμμα που εμφανίστηκε από το πουθενά με μονοθεματική πλατφόρμα -αυτήν μίας Γερμανίας χωρίς το ευρώ.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook