Οι εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων στην τοπική αυτοδιοίκηση πλησιάζει, ωστόσο οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι \’\’μονομάχοι\’\’ κρατούν καλά κλειστά τα χαρτιά τους. Το ρευστό πολιτικό σκηνικό σε κεντρικό επίπεδο, οι ισορροπίες οι οποίες διαρκώς αλλάζουν και οι αλλαγές που έρχονται στον εκλογικό νόμο δεν τους επιτρέπουν να βγουν ακόμα μπροστά και να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους.

Η μόνη υποψηφιότητα που θεωρείται δεδομένη αυτή την ώρα είναι του απερχόμενου Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα και αυτή σίγουρη. Όσο κι αν αυτό φαντάζει περίεργο, υπάρχουν προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί ο νυν Περιφερειάρχης να κάνει πίσω. Βασική προϋπόθεση για να είναι σίγουρα ένας εκ των διεκδικητών είναι να μην είναι απέναντι του ο σημερινός δήμαρχος Ηρακλείου Γ. Κουράκης.

Είναι γνωστές σε κεντρικό επίπεδο μυστικές μετρήσεις που διενεργήθηκαν την προηγούμενη Άνοιξη που δείχνουν τον πρώτο δημότη του Ηρακλείου, ως τον δημοφιλέστερο για την θέση του Περιφερειάρχη, ειδικά στους τρεις Νομούς της Κρήτης πλην του Ηρακλείου, γεγονός που του δίνει ένα σημαντικό αβαντάζ εκ προοιμίου. Το ερώτημα είναι θέλει ο Γ. Κουράκης να μπει στην \’\’αρένα\’\’ της Περιφέρειας; Η απάντηση είναι \’\’Ναι\’\’.

Κι αυτό γιατί ήδη μετρά πάνω από 10 χρόνια στο δήμο και ψάχνει μια νέα πρόκληση στην πολιτική του διαδρομή. Το όνειρο της Ευρωβουλής το έχει εγκαταλείψει, άρα η Περιφέρεια φαντάζει ως η μοναδική επιλογή.

Αν τελικώς λάβει μια τέτοια απόφαση πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να χτίσει συνδυασμούς σε όλο το νησί, γεγονός που αποτελεί για τον ίδιο τουλάχιστον αυτή την ώρα πονοκέφαλο. Εκτός του Κουράκη φαίνεται κι άλλο ένα στέλεχος του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ να το σκέφτεται σοβαρά.

Ο λόγος για τον Υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου. Στενοί του συνεργάτες περιμένουν με αγωνία να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, αν και η Περιφέρεια για τον ίδιο δεν αποτελεί μονόδρομο, αφού σε περίπτωση που ο Γ. Κουράκης αφήσει…χώρο στη Λότζια τότε μπορεί να δοκιμάσει εκεί τις δυνάμεις του.

Άλλωστε οι δύο τους (Κουράκης – Κεγκέρογλου) έχουν άριστη επικοινωνία, άρα αποκλείεται ο ένας να βρεθεί στο δρόμο του άλλου. Φυσικά όλα τα παραπάνω φέρνουν καραμπόλες στο Δήμο Ηρακλείου, αφού ενδεχόμενη μετακίνηση Κουράκη στην Περιφέρεια ανοίγει το δρόμο για πολλούς μνηστήρες σε επίπεδο δήμου.

Ήδη – ούτως ή άλλως – για τη Λότζια το σκέφτονται Παρασύρης και Πασπάτης, χωρίς όμως να θεωρείται τίποτα δεδομένο.

Σε όλα τα παραπάνω (Περιφέρεια και Δήμο Ηρακλείου) σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με τους υποψηφίους τους οποίους θα στηρίξει.

flashnews.gr/ Μαν. Αλεξάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook