\”Μπλόκο\” στις κοινοτικές ενισχύσεις (όπως ακόμη και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ) χιλιάδων αγροτών, που δεν πληρώνουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ ούτε ρυθμίζουν τα βεβαιωμένα χρέη τους προς τον Οργανισμό, συζητά η κυβέρνηση, που εξετάζει το ενδεχόμενο οι εισφορές να «παρακρατούνται» απευθείας από τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης. 
Μελετάται ακόμη η υποχρέωση της προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας από τον ΟΓΑ για την είσπραξη της κοινοτικής επιδότησης ή της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξ. Βεργίνης, «αυτοί που χρωστάνε στον ΟΓΑ πλησιάζουν τις 300.000 άτομα. Το θέμα των ληξιπροθέσμων οφειλών στον Οργανισμό έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις το 2012». 
Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν σε σύσκεψη, που έγινε την Πέμπτη (12/9/2013) μεταξύ των υπουργών Οικονομικών κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του ΟΓΑ Ξενοφώντα Βεργίνη. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν σε επόμενη σύσκεψη που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη (25/9/2013).
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και του ΟΓΑ, η κρατική επιχορήγηση «αγγίζει» τα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ οι εισφορές των «ενεργών» ασφαλισμένων για το 2012 ήταν μόλις 236 εκατ. ευρώ και στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013 δεν ξεπερνούν τα 204 εκατ. ευρώ.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΓΑ στον ΑγροΤύπο, «οι αγρότες κινδυνεύουν όχι μόνο να «χάσουν» την σύνταξή τους αλλά και να μην έχουν δικαίωμα χρήσης των βιβλιαρίων υγείας τους. 
Εκτιμώ ότι μια λύση του προβλήματος θα ήταν να μπορούσαμε να εισπράττουμε τις εισφορές στην «πηγή», δηλαδή σε όσους αγρότες υποβάλλουν αίτηση ΟΣΔΕ και εισπράττουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις κάθε έτος, ο ΟΓΑ να έχει τη δυνατότητα να «δεσμεύει» τις ασφαλιστικές εισφορές από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. 
Ακόμη ζητάμε να πληρώνουν οι αγρότες τις εισφορές όποτε εισπράττουν την επιδότηση. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να συνεχίσει ο αγρότης να εισπράττει τη σύνταξή του. Αν συνεχιστεί το πρόβλημα της μη καταβολής εισφορών στον ΟΓΑ θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Επίσης πρότεινα και έγινε δεκτό από τους υπουργούς, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να μπορούν να πληρωθούν σε 48 δόσεις.
Το θέμα των οφειλών στον ΟΓΑ είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα. Αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα χρήματα της ενίσχυσης είναι «κοινοτικά χρήματα» και δεν μπορούν να παρακρατούνται δεν έχουν δίκιο. Από τη στιγμή που τα χρήματα πάνε στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό ανήκουν στον δικαιούχο». 
Όσον αφορά τη δυνατότητα να παρακρατηθεί η ενιαία ενίσχυση από την τράπεζα, ο κ. Βεργίνης τονίζει ότι «υπάρχει συνεργασία ΟΠΕΚΕΠΕ με ΟΓΑ και τράπεζες. Αυτά είναι «τεχνικές λεπτομέρειες» που μπορούν να ξεπεραστούν. Αυτό που θα πρέπει να προλάβουμε είναι να μην «γιγαντωθούν» οι οφειλές προς τον Οργανισμό, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις του».
agrotypos.gr/Σταύρος Παϊσιάδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook