Σε αναστολή κάθε ακαδημαϊκής λειτουργίας προχωρούν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ύστερα από σχετικές αποφάσεις των Συγκλήτων τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και τα δύο ιδρύματα δεν θα προχωρούν σε εγγραφές πρωτοετών μαθητών, σε ορκωμοσίες πτυχιούχων και σε διεξαγωγή εξετάσεων.

Όπως ανάφερεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών που συνεδρίασε εκτάκτως, σήμερα Δεύτερα, διαπιστώθηκε:

η αντικειμενική πλήρης αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
η ακατάληπτη επιμονή των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε επιλογές που οδηγούν ευθέως στην υπονόμευση της ανώτατης εκπαίδευσης της νέας γενιάς της Ελλάδας, ουσιαστικής ελπίδας για την υπέρβαση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή.

ότι τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αστοιχείωτους λογιστικούς υπολογισμούς και λογικά άλματα, που δεν αρμόζουν σε υπεύθυνους φορείς ευνομούμενης πολιτείας, και πλήρη αδιαφάνεια, περιθωριοποιεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της Χώρας και των Βαλκανίων, που προσφέρει αδιαλείπτως από το 1837 σημαντικότατα εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας.

«Κατόπιν αυτών η Σύγκλητος αποφάσισε την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και απευθύνει θερμή παράκληση προς πάντα αρμόδιο έστω και την ύστατη αυτή στιγμή για την αναστολή των επώδυνων μέτρων σε βάρος του Ε.Κ.Π.Α.», προστίθεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου.

Από την πλευρά της η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου μετά τις πληροφορίες για ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας των 399 από τους συνολικά 883 Διοικητικούς Υπαλλήλους του ΕΜΠ κάνει λόγο για «αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη» απόφαση που «έρχεται σε πρόδηλη αντίθεση και χωρίς καμία αιτιολογία δεν λαμβάνει υπόψη της το πληρέστατο, αιτιολογημένο και βασισμένο σε στοιχεία σχέδιο νέου Οργανογράμματος το οποίο από διετίας υπεβλήθη στα συναρμόδια Υπουργεία».

Γι\’ αυτό και αποφάσισε να προσφύγει, επίσης, στη δικαιοσύνη, συντονίζοντας τις νομικές ενέργειες του ΕΜΠ με εκείνες των νομικών υπηρεσιών του ΕΚΠΑ αλλά και την αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος και την επανασύγκληση της Συγκλήτου την Τετάρτη 25/9/2013 στις 10:00 για να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειές της.

Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Την αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μέχρι να συνεδριάσει η Σύγκλητος και αναβολή της έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου αποφάσισε η Σύγκλητος του Ιδρύματος σε έκτακτη συνεδρίαση του την Παρασκευή

Διαμαρτυρία των εξωτερικών μελών του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη διαθεσιμότητα

Την αντίθεσή τους με τη διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, εκφράζουν σε ανακοίνωσή του τα εξωτερικά μέλη του συμβουλίου του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Η ανακοίνωσή τους αναφέρει χαρακτηριστικά:

Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης που υπογράφομε το κείμενο τούτο επιθυμούμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη απογοήτευσή μας για την ανεξήγητη, για να μην πούμε εχθρική, αντιμετώπιση προβλημάτων του Π.Κ. εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας. Αυτή τη φορά σε σχέση με τις διαθεσιμότητες διοικητικών υπαλλήλων.

Αποδεχθήκαμε την παράκληση πολλών μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου να υπηρετήσουμε στο Συμβούλιο του Ιδρύματος, επειδή όλοι μας έχομε ― μερικοί ήδη από την εποχή της ιδρύσεώς του ― κάποια ιδιαίτερη σχέση αγάπης, επιστημονικών συνεργασιών, ή και θαυμασμού ακόμη για τις επιστημονικές επιδόσεις του Π.Κ. Αλλά σχεδόν αμέσως μετά τη συγκρότησή μας σε σώμα βρεθήκαμε (και βρισκόμαστε) στη δύσκολη θέση να προσπαθούμε να το υπερασπιζόμαστε απέναντι σε αυθαίρετες διοικητικές παρεμβάσεις του Υπ. Παιδ., χωρίς επιτυχία φυσικά, αφού το Υπ. Παιδ. λειτουργεί ανέκαθεν, όχι ως εποπτεύουσα αρχή, αλλά ως απρόσωπος όσο και πανίσχυρος διοικητικός μηχανισμός (απόλυτος οικονομικός έλεγχος, αριθμοί εισακτέων, συνεχείς αναθεωρήσεις προϋπολογισμού, κοκ.), που κωφεύει σε παρακλήσεις και διαμαρτυρίες.

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στα 36 προεδρικά διατάγματα που χρειάστηκαν για να δικαιολογηθεί και να εφαρμοστεί το ανεκδιήγητο Σχέδιο Αθηνά, μας πρόλαβε η κατεπείγουσα ανάγκη της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων. Και ναι μεν είναι και το ένα και το άλλο απόρροια της οικονομικής κρίσης και πίεσης των δανειστών της χώρας, αλλά πώς δικαιολογείται να έχουν πλεονάζοντες υπαλλήλους τα 8 μόλις από τα 23 ΑΕΙ της χώρας;

Το Ίδρυμά μας έστειλε εγκαίρως στο Υπ. Παιδ. λεπτομερή και πολυσέλιδη (61 σελίδες!) «Αξιολόγηση των δομών και υπηρεσιών» του, σύμφωνα με τον νόμο 4172/2013 (άρθρο 90), με την οποία τεκμηριώνεται το γεγονός «ότι το Π.Κ. είναι σοβαρά υποστελεχωμένο».

Αξίζει να αναφερθεί ένα μόνο παράδειγμα: Στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, σύμφωνα με τα «Απολογιστικά στοιχεία 1-1-2012 έως 31-12-2012» της υποδειγματικής για τα ελληνικά δεδομένα Βιβλιοθήκης του Π.Κ., υπηρετούσαν 11 βιβλιοθηκονόμοι το 2012 έναντι 29 το 2008, και προσωπικό όλων των κατηγοριών 45 το 2012 έναντι 58 το 2008. Αντιστοίχως, τα μέλη ΔΕΠ και λοιπού ερευνητικού προσωπικού που εξυπηρετούσε η Βιβλιοθήκη μειώθηκαν κατά την ίδια περίοδο από 812 σε 489, ενώ οι προπτυχιακοί φοιτητές αυξήθηκαν από 11.414 σε 14.668. Αν αυτή δεν είναι εικόνα προϊούσης παρακμής για ένα ίδρυμα που δικαιούται (ακόμα) τον χαρακτηρισμό ‘πανεπιστήμιο αριστείας’ δεν ξέρομε τί είναι.

Θεωρούμε ως απόλυτα τεκμηριωμένη την εκτίμηση της Συγκλήτου ότι η επικείμενη διαθεσιμότητα μεγάλου αριθμού διοικητικών υπαλλήλων οδηγεί το ίδρυμα 1 «σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας» και ζητούμε από την ηγεσία των Υπ. Παιδ. και Διοικ. Μεταρρύθμισης να αναστείλουν και να αναθεωρήσουν την επικείμενη κοινή υπουργική απόφασή τους περί διαθεσιμότητας των υπαλλήλων AEI. 22 Σεπτεμβρίου 2013.

Γ. Μ. Σηφάκης, πρόεδρος του Σ.Ι. (ομότιμος καθηγητής αρχ. ελλην. φιλολογίας των πανεπιστημίων ΑΠΘ και NYU).
Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας (καθηγητής βιολογίας στο Dept. of Cell Biology,
Medical School, Harvard University).
Παντελής Γκλαβάνης (καθηγητής στο Center for Learning and Teaching, American
University of Cairo).
Κωνσταντίνος Δαφέρμος (καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών στο Brown
University).
Ιωάννης Ηλιόπουλος (καθηγητής θεωρητικής φυσικής στην École Normal Supérieure
στο Παρίσι, διευθυντής ερευνών στο CNRS, αντεπιστέλλον μέλος της Académie des
Sciences).
Αντώνης Μόλχο (ομότιμος καθηγητής ευρωπαϊκής ιστορίας στο Brown University και
το European University Institute στη Φλωρεντία).

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο ΤΕΙ Κρήτης

Οι Σύλλογοι εργαζομένων του ΤΕΙ Κρήτης, μετά από αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων τους την Παρ. 20 Σεπτ. 2013, αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεών τους από τη Δευτ. 23/9/2013.

Οι Γενικές Συνελεύσεις δήλωσαν αγωνιστική εγρήγορση και εξουσιοδότησαν τα Συμβούλια Διοίκησης των Συλλόγων να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να συντονίζουν τις κοινές προσπάθειες με στόχο την αποτροπή δυσμενών εξελίξεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook