Έτοιμο να προχωρήσει ακόμα και στη διαγραφή ΑΦΜ φυσικών ή νομικών προσώπων που εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και δεν προχωρούν σε ρύθμιση είναι το υπουργείο Οικονομικών σε μια ύστατη προσπάθεια να βάλει «φρένο» στην αύξηση των χρεών.

Μέχρι στιγμής όσοι είχαν οφειλές δεν μπορούσαν να πάρουν φορολογική ενημερότητα, ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν ήταν αρκετό για να περιοριστεί το ύψος των χρεών και πλέον το βάρος ρίχνεται στον ΑΦΜ, η απώλεια του οποίου θα «νεκρώνει» ουσιαστικά την επιχείρηση καθώς θα καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε συναλλαγή. Δάνεια, πληρωμές, επιστροφή φόρων, υποβολή φορολογικών δηλώσεων, μεταβίβαση ακινήτων, συμμετοχή σε διαγωνισμούς μετατρέπονται σε... όνειρα θερινής νυκτός για τους επιχειρηματίες -μεγάλους, μικρούς και μικρομεσαίους-, σ' ένα μέτρο το οποίο έρχεται απευθείας από τα υψηλά κλιμάκια της Τρόικας.

Η εκ νέου ενεργοποίηση του ΑΦΜ θα πραγματοποιείται μόνο εφόσον υπάρξει πρώτα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εκτιμάται πως τα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ και παρά τις συνεχείς ρυθμίσεις των τελευταίων ετών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

zougla.gr