Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, της Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ κας Μάγδας Τσολάκη, της Προέδρου της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Ηρακλείου κας Ιωάννας Κορτσιδάκη, αρχικά με την Υφυπουργό Υγείας κ. Ζέττα Μακρή και στην συνέχεια με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Αντικείμενο των συναντήσεων με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ήταν η προώθηση του έργου της Ομοσπονδίας μέσω της θέσπισης συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου. Ειδικότερα, έγινε λόγος για την αναγκαιότητα κατάρτισης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της νόσου, προκειμένου να αποτελεί μια από τις προτεραιότητες στην υγεία, δεδομένου ότι η νόσος Αλτσχάιμερ έχει λάβει ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Ηρακλείου, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία:

α)Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της Άνοιας,

β) Ίδρυση εξειδικευμένων δομών και υπηρεσιών για ασθενείς με Άνοια – Διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των υπαρχόντων υπηρεσιών και δομών,

γ) Πρόσβαση όλων των ασθενών σε φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες

δ) Σεβασμός στα δικαιώματα των ασθενών – Θέσπιση νομικού πλαισίου για ασθενείς με Άνοια,

ε) Εκπαίδευση και υποστήριξη των φροντιστών των ασθενών – Επιδόματα και βοηθήματα για τις οικογένειες των ασθενών με Άνοια,

στ) Διάθεση κονδυλίων για την έρευνα σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ,

ζ) Συνεργασία των αρμόδιων φορέων σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο – Διάχυση καλών πρακτικών.

Τέλος, έγινε αναφορά στο πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο που προσφέρει η Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Ηρακλείου, το οποίο αναγνώρισε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ ζητήθηκε η στήριξη του Υπουργείου, τόσο στην εξεύρεση χώρου φιλοξενίας ατόμων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, όσο και στο γενικότερο έργο που παράγεται στο Ηράκλειο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook