Στην απενεργοποίηση του ΑΦΜ επιχειρήσεων που δεν έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με Τα Νέα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στον Ν. 3853/2010, ώστε οι Εφορίες να μπορούν να προχωρούν στην «κατάργηση» του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου επιχειρήσεων που για ένα συνεχόμενο εξάμηνο δεν έχουν αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που έχουν ήδη προεισπράξει.
Η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση παρεμβάσεις για να αυξηθούν τα έσοδα από το Φόρο Προστιθεμένης Αξίας και κυρίως για να αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.
Σημειώνεται ότι από τους περίπου 105.000 υπόχρεους σε δήλωση ΦΠΑ, περίπου οι 26.000 δεν υποβάλλουν τριμηνιαία περιοδική δήλωση ΦΠΑ, δηλαδή το 25% δεν συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις του.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης έχει ζητήσει από τις Εφορίες να εφαρμόζουν με αυστηρότητα τον Ν. 3853/2010 που προβλέπει ότι όταν επιτηδευματίας, φυσικό ή μη φυσικό πρόσωπο δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα έτη ο ΑΦΜ του απενεργοποιείται.
Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Θεοχάρης προωθεί ρύθμιση που θα επεκτείνει την ακύρωση ΑΦΜ και σε περιπτώσεις νομικών πρόσωπων και επιτηδευματιών που δεν έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.
Οι φορολογούμενοι αυτοί θα λαμβάνουν επιστολή από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με την οποία θα καλούνται να προσέλθουν στην εφορία εντός μηνός και να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους, καταβάλλοντας τους φόρους που τους αναλογούν. Εφόσον δεν ανταποκρίνονται με τη λήξη της προθεσμίας, ο ΑΦΜ τους θα απενεργοποιείται.
Πάντως, η αδρανοποίηση των ΑΦΜ δεν θα εμποδίζει τη βεβαίωση νέων οφειλών, την είσπραξη όλων των οφειλών, αλλά και την λήψη μέτρων διασφάλισης και είσπραξης οφειλών εκ μέρους του Δημοσίου. 

Ο «θάνατος» του εμποράκου

Μιλώντας στο in.gr ο λογιστής – φοροτεχνικός κ. Αντώνης Μουζάκης δηλώνει πως η ακύρωση του ΑΦΜ ισοδυναμεί με ουσιαστικό «θάνατο» μιας επιχείρησης ή ενός επιτηδευματία, καθώς χωρίς τον ΑΦΜ παύει να λειτουργεί.
Σύμφωνα με τον κ. Μουζάκη στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία η λήψη δρακόντειων μέτρων δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση, καθώς το ζητούμενο δεν είναι η εξόντωση της επιχείρησης, αλλά η εξόφληση των φόρων και η αύξηση των δημοσίων εσόδων.
«Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πρέπει να πείσει τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να χαλαρώσει το υφιστάμενο πλαίσιο. Σήμερα οι προϋποθέσεις για να μπει κάποιος στη ρύθμιση των 48 δόσεων είναι πολλοί αυστηρές και αυτό τελικά λειτουργεί σε βάρος του Δημοσίου», αναφέρει ο κ. Μουζάκης.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook