Ο φημισμένος οίκος δημοπρασίας έργων τέχνης, Κρίστις, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα βγάλει σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό τον Ιούνιο, ένα πορτραίτο που φιλοτέχνησε ο μεγάλος Πάμπλο Πικάσο και απεικονίζει μία από τις ερωμένες του, τη Μαρί-Τερέζ Βάλτερ.

Τα έσοδα από την πώληση του πίνακα θα καταλήξουν στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, στο οποίο ανήκει και το έργο τέχνης.

Η προσωπογραφία της ερωμένης του καλλιτέχνη υπό τον τίτλο \”Κοιμωμένη\” εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο ίδρυμα ένα ποσό γύρω στις 9-12 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας, δηλαδή 15-20 εκατομμύρια δολάρια.

Το έργο παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ από έναν ανώνυμο χορηγό, υπό τον όρο ότι θα πουλιόταν και τα έσοδα θα χρησιμοποιούνταν στην επιστημονική έρευνα πάνω στην παχυσαρκία, το διαβήτη και τις καρδιαγγειακές νόσους.

Το έργο που ολοκληρώθηκε το 1935, είναι ένα από τα πολλά με το ίδιο θέμα, που δημιούργησε ο Πικάσο.

Θα βρεθεί στο πινάκιο της δημοπρασίας στην έκθεση του οίκου στις 21 Ιουνίου στο Λονδίνο, στην απογευματινή συνεδρίαση, που θα περιλαμβάνει έργα ιμπρεσιονιστών ζωγράφων και μοντέρνας τέχνης.

Την περασμένη χρονιά ο οίκος Κρίστις στη Νέα Υόρκη, πούλησε άλλο ένα πορτραίτο της Μαρί-Τερέζ, με τον τίτλο \”Γυμνά, Πράσινα Φύλλα και Στήθη\”, έναντι τιμήματος 106,5 εκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελεί και το υψηλότερο ποσό που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία ένα έργο τέχνης, παγκοσμίως.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook