Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 η μονοήμερη πεζοπορική διάσχιση του φαραγγιού της Ίμβρου που διοργάνωσε ο Παγκρήτιος Όμιλος Διάσχισης & Εξερεύνησης Φαραγγιών (Π.Ο.Ε.Φ. -www.canyon.gr). Η πορεία ξεκίνησε από το μικρό οροπέδιο στο ομώνυμο χωριό και κατέληξε στο χωριό Κομιτάδες με υπέροχη θέα στο Λιβυκό πέλαγος. Στην κατάβαση πήραν μέρος 61 πεζοπόροι από τους οποίους 10 ήταν μικροί φίλοι που μας συντρόφευαν και να μας γέμισαν χαρά με τη συμμετοχή τους και με την αγάπη τους για την άγρια φύση.

Το φαράγγι της Ίµβρου στα Σφακιά, νότια του νομού Χανίων είναι ιδιαίτερα όμορφο, σχετικά μικρό και πολύ φιλικό στα μικρά παιδιά και στους επίδοξους πεζοπόρους που θέλουν να ξεκινήσουν να περπατούν στο βουνό. Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 8 χιλιόμετρα και είναι ένα από τα πιο επιβλητικά, στενά και βαθιά φαράγγια της Κρήτης, με βραχώδεις σχηματισμούς, άγρια βλάστηση και δέντρα που στην κυριολεξία φυτρώνουν μέσα από τους βράχους. Το πιο όμορφο σημείο του φαραγγιού είναι στη μέση της διαδρομής όπου το πλάτος του φαραγγιού φτάνει μόλις τα 1,6 μέτρα.

Εδώ τα πετρώματα είναι συμπαγή και μοιάζουν με τεράστιο γλυπτό. Οι βραχώδεις σχηματισμοί είναι εντυπωσιακοί και τα ψηλά τοιχώματα κρύβουν σχεδόν τον ουρανό. Αργότερα συναντά κανείς τη χαρακτηριστική φυσική αψίδα ύψους 6 μέτρων. Προς το τέλος της διαδρομής το φαράγγι αρχίζει να ανοίγει ξανά και στα τοιχώματά του δημιουργούνται σπηλαιώσεις και βραχοσκεπές. Τελειώνοντας το μονοπάτι, φτάνουμε στο μικρό χωριό Κομιτάδες. Αργότερα επισκεφτήκαμε το Φραγκοκάστελλο κτισμένο το 1374 όπου υπήρχε χρόνος για φαγητό μπάνιο και χαλάρωση.

Ο Π.Ο.Ε.Φ., 6 χρόνια μετά την ίδρυσή του συνεχίζει την προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης των άβατων φαραγγιών της Κρήτης και για δεύτερη χρονιά με οργανώνει διασχίσεις πεζοπορικών φαραγγιών, επιχειρώντας να δώσει σε όλους εκείνους που αγαπούν τη φύση την ευκαιρία της γνωριμίας και επαφής με το άγριο φυσικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook