Οι εμπορικές μισθώσεις βρίσκονται επί τάπητος στη συνάντηση που έχουν σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης με την Τρόικα.

Οι ελεγκτές επιθυμούν την κατάργηση της ισχύουσας νομοθεσίας και πλήρη απελευθέρωση της αγοράς. Σύμφωνα με το Euro2day.gr, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα επικεντρώσει την επιχειρηματολογία της στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει την δεδομένη στιγμή το ενδεχόμενο της πλήρους απελευθέρωσης, ακόμα και για τις παλαιές συμβάσεις που ισχύουν.

Σημειώνεται ότι τόσο η ΕΣΕΕ όσο και η ΓΣΕΒΕΕ έχουν αντιταχθεί στο ενδεχόμενο πλήρους απελευθέρωσης των επαγγελματικών μισθώσεων, μέτρο στο οποίο τάσσεται υπέρ η ΠΟΜΙΔΑ, χωρίς ωστόσο να θέτει θέμα για τις μισθώσεις που βρίσκονται σε ισχύ.

Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ ζητούν να παραμείνει το καθεστώς ως έχει εκτιμώντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις. Η ΕΣΕΕ προτείνει οι εμπορικές μισθώσεις να έχουν διάρκεια 6 ετών με ισόχρονη παράταση, υπό την προϋπόθεση ότι ο ενοικιαστής είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ υποστηρίζουν ότι η περίοδος προστασίας (κατά την οποία δεν μπορεί να γίνει έξωση) δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 6 ετών με εξαίρεση τα ακίνητα που ανήκουν σε ιδρύματα, κληροδοτήματα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για τα οποία η ελάχιστη διάρκεια προστασίας πρέπει είναι 12 έτη.

Επίσης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνάντησής με τους εκπροσώπους της θα παρουσιάσει τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

protothema.gr