Τέσσερις ημέρες γεμάτες Μουσική, Χορό, Δρώμενα, Καντάδες, Εργαστήρια Κρητικών Λαϊκών Τεχνών και πολλά άλλα ετοιμάζει, αφιλοκερδώς, ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού "ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ" στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού. Ο Όμιλος έχει προσκληθεί από την Περιφέρεια Κρήτης στις ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ και θα βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας από την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013.

Μουσικοχορευτική Παράσταση στην Επίσημη Έναρξη

Την Πέμπτη 26/9 πραγματοποιείται η Επίσημη Έναρξη των μεγάλων εκδηλώσεων που θα γίνουν σε ολόκληρο το νησί από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηρακλείου κ Ευριπίδη Κουκιαδάκη.

Στις 8.45μμ, με τη Συναυλία του Βασίλη Σκουλά και την κήρυξη της Έναρξης ο Όμιλος με τις παραδοσιακές φορεσιές του έχει προσκληθεί να παρουσιάσει ένα μουσικοχορευτικό οδοιπορικό σε όλη την Κρήτη με παλαιϊνούς και διαδεδομένους σκοπούς και χορούς.

Θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην εξέδρα η πολυμελής ΧΟΡΩΔΙΑ ΧΟΡΕΥΤΩΝ του Αετογιάννη η οποία θα χορέψει και θα τραγουδήσει χωρίς μικρόφωνα όπως τα παμπάλαια χρόνια.

Φέτος ο Όμιλος φιλοξενεί στο πρόγραμμά του το παιδικό-εφηβικό χορευτικό των Ζωνιανών σε άλλη μια προσπάθεια στήριξης της πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής του ορεινού Μυλοποτάμου.

Στη λύρα-τραγούδι θα είναι ο Βαγγέλης Αλεξάκης, στο λαούτο - τραγούδι ο Γρηγόρης Παραγιουδάκης, στην κιθάρα ο Μανόλης Δρίμης, στα Κρουστά-Ασκομαντούρα ο Φραγκίσκος Μπαλτζάκης.

Καντάδα στα "σοκάκια" της πλατείας Ελευθερίας

Για τέσσερις ημέρες η πλ. Ελευθερίας θα έχει μετατραπεί σε μια ιδιότυπη κοινότητα γεμάτη από παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης.

Πάνω από 300 περίπτερα συνθέτουν δαιδαλώδεις διαδρομές, "σοκάκια" Παράδοσης και Πολιτισμού. Σε αυτούς τους χώρους και σε ολόκληρη την πλ. Ελευθερίας οι μουσικοί και οι χορευτές του Ομίλου "ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ" θα κάνουν παραδοσιακή κρητική Καντάδα την Πέμπτη στις 10μμ αμέσως μετά την παράσταση τους στην εξέδρα και καλούν τους επισκέπτες να επισκεφθούν όλα τα περίπτερα και να τραγουδήσουν παραδοσιακά όπως στις καντάδες του παλιού καιρού.

Παραδοσιακό Κονάκι του "ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ"

Στο κέντρο της πλατείας απέναντι από το κτίριο της Περιφέρειας, μπροστά από την εξέδρα των μουσικών & χορευτών και δίπλα στον αιωνόβιο ευκάλυπτο της πλ.Ελευθερίας ο Όμιλος θα έχει το παραδοσιακό "κονάκι" του.

Παραδοσιακές φορεσιές, το "αργαστήρι-αργαλειός", υφαντά, αντικείμενα της παλιάς Κρήτης, εργαλεία της παραδοσιακής καθημερινής ζωής κλπ θα συνθέτουν το στέκι των μελών και φίλων του Ομίλου.

Κρασί και τσικουδιά με παραδοσιακές γεύσεις και κρητική φιλοξενία για να "κονέψει" τον κάθε μουσαφίρη της Κρήτης. Στο "κονάκι" θα βρίσκονται μέλη του Ομίλου από την Πέμπτη έως και την Κυριακή από τις 10π.μ. έως τις 11.30μ.μ..

Βιωματικά Εργαστήρια Κρητικών Παραδοσιακών Τεχνών

Στο κονάκι του "ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ" θα στηθεί παραδοσιακός Αργαλειός και στο "Αργαστήρι" κάθε μέρα από τις 7-9μμ θα γίνεται παρουσίαση της λειτουργίας του και του τρόπου που ύφαιναν οι "ανυφαντούδες" στην παλιά Κρήτη.

Το Σάββατο και την Κυριακή από τις 7-9 μμ βιωματικό Εργαστήριο Κρητικής Καλαθοπλεκτικής από τον παραδοσιακό Καλαθοπλέκτη κ. Απόστολο Κολιοραδάκη.

Επίσης κατά τη διάρκεια του τετραημέρου θα λειτουργήσει Εργαστήριο κατασκευής κρητικών παραδοσιακών πνευστών μουσικών οργάνων με τη επιμέλεια του παραδοσιακού κατασκευαστή και μουσικού Δαμιανού Βασιλάκη.

Κορύφωση με Τυροκόμηση στην Πλατεία

Η παρουσία του Ομίλου στις εκδηλώσεις θα κορυφωθεί την Κυριακή το βράδυ όπου από τις 7μμ θα ξεκινήσει σε υπαίθριο καζάνι που θα στηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό στο κονάκι του "ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ" , το βράσιμο φρέσκου κρητικού γάλακτος και η παρασκευή τυριού με την βοήθεια και τη συμμετοχή των μικρών μαθητών και επισκεπτών μας.

Οι επαγγελματίες Τυροκόμοι Μανώλης Παρασύρης, Δημήτρης Παπαδάκης και Μανώλης Κάββαλος εκπροσωπώντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζωνιανών βάζουν όλη τους την Τέχνη ώστε για πρώτη φορά να γίνει τυροκόμηση και να παρασκευαστεί η πιο νόστιμη ζεστή μυζήθρα στην πλ. Ελευθερίας.

Περισσότερα για τις εκδηλώσεις και τον Όμιλο στο www.Aetogiannis.gr και στο 2810.333.333