Νέες φορολογικές κλίμακες, που θα περιλαμβάνουν ελαφρύνσεις για τα οικόπεδα σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης, αύξηση του φόρου για αυτά με μεσαία και υψηλή τιμή ζώνης και ελαφρύνσεις για τα αγροτεμάχια και τους βοσκοτόπους συμπεριλαμβάνονται στο τελικό σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Το νομοσχέδιο έχει παραδοθεί σε στελέχη της κυβέρνησης από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και έχει ήδη λάβει την έγκριση της τρόικας, ενώ αναμένεται να αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση.

Στο τελικό σχέδιο και βάσει όλων των παραπάνω προβλέπονται:

1. Νέα φορολογική κλίμακα αποτελούμενη από 25 κλιμάκια, ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 20.

2. Ο φόρος ξεκινά από 2 λεπτά του ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και φθάνει μέχρι τα 20 ευρώ το τ.μ. για τα εντός σχεδίου οικόπεδα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές της χώρας με αξία άνω των 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Με το αρχικό σχέδιο του υπουργείου ο φόρος ξεκινούσε από τα 40 λεπτά του ευρώ το τ.μ. και έφθανε τα 4 ευρώ.

3. Το πρώτο κλιμάκιο του αρχικού σχεδίου, που προέβλεπε συντελεστή φόρου 0,4 ευρώ ή 40 λεπτά του ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για μοναδιαία αξία γηπέδου από 1 ευρώ έως 20 ευρώ το τ.μ., «σπάει» σε πέντε κλιμάκια.

Ειδικότερα:

- για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας από 0,01 έως 2 ευρώ το τ.μ. εφαρμόζεται συντελεστής 0,02 ευρώ/τ.μ.

- για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 2 έως 4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ορίζεται συντελεστής φόρου 0,07 ευρώ/τ.μ.

- για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 4 έως 6 ευρώ το τετραγωνικό εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 0,15 ευρώ/τ.μ.

- για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 6 έως 10 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής φόρου διαμορφώνεται στο 0,25 ευρώ το τ.μ..

4. Μέχρι το 8ο φορολογικό κλιμάκιο προβλέπονται μειώσεις στους συντελεστές φόρου, ενώ για τα υπόλοιπα οι συντελεστές αυξάνονται.

Κλιμάκωση των συντελεστών πρόσοψης για τα αγροτεμάχια

Με το νέο σχέδιο οι συντελεστές κλιμακώνονται ως εξής: 1 εάν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε αγροτική οδό, 1,1 εάν έχει πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και 1,2 στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική οδό.

5. Δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στους συντελεστές για τα κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι χθες υπήρξε σύγκλιση απόψεων αναφορικά με την πρόβλεψη για την ύφεση το 2013, η οποία - όπως εκτιμούν κυβέρνηση και τρόικα - θα «κλείσει» στο 4%.

Όπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών στο Reuters «πρόκειται για συντηρητική εκτίμηση», δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το τελικό ποσοστό της ύφεσης μπορεί να είναι και χαμηλότερο. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συμφωνία και για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στον φετινό προϋπολογισμό.

Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές στα έως τώρα δεδομένα του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε επίπεδο κατά τι χαμηλότερο των 500 εκατ. ευρώ και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να καταλήξουν έως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να αρχίσει και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014.

Σημειώνεται ότι ανώτερος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών έχει προϊδεάσει για την επίτευξη «μικρού, ρεαλιστικού και βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος», γεγονός που θα επιτρέψει τη, με καλύτερους όρους, διαπραγμάτευση για το όποιο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας, αλλά και για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

zougla.gr