Μια μικρή ομάδα μελών της Αλ Κάιντα εξέταζε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ωστόσο οι επίδοξοι τρομοκράτες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή του Γκουαντάναμο, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο WikiLeaks και δημοσιεύτηκαν χθες από την εφημερίδα New York Times.

Η ομάδα αυτή είχε σχηματιστεί γύρω από τον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων, τον Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ. Στόχος τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν να προετοιμάσουν επιθέσεις με όπλα μαζικής καταστροφής.

Το βράδυ της Κυριακής ο ιστότοπος WikiLeaks έδωσε σε πολλά μέσα ενημέρωσης –κυρίως σε εφημερίδες– στρατιωτικά έγγραφα της περιόδου 2002-2009 που αφορούν τους 704 από τους 779 άνδρες οι οποίοι πέρασαν από τη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Στο σημερινό φύλλο της η New York Times εξηγεί ότι ο Σαϊφουλάχ Παράτσα, ένας από τους 172 άνδρες που εξακολουθούν να κρατούνται στο Γκουαντάναμο, είχε την ιδέα να εισάγει στις ΗΠΑ πλαστικά εκρηκτικά μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο που μετέφεραν γυναικεία και παιδικά ενδύματα.

\”Ο κρατούμενος αυτός ήθελε να βοηθήσει την Αλ Κάιντα να κάνει κάτι \’μεγάλο\’ κατά των ΗΠΑ\” δήλωσε στους ανακριτές ένας από τους συνεργούς του, ο Άμαρ αλ-Μπαλούτσι. Ο τελευταίος ήθελε να αγοράσει βιολογικά ή πυρηνικά όπλα αλλά ανησυχούσε γιατί θα μπορούσαν να εντοπιστούν κατά την εισαγωγή τους από τα σκάνερ στα αεροδρόμια ή τα λιμάνια.

Στα έγγραφα αναφέρονται και άλλα σχέδια που μελετούσαν ο Μοχάμεντ και οι συνεργοί του, όπως ένα κύμα επιθέσεων εναντίον αεροπλάνων στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, την ανατίναξη ενός διαμερίσματος ή ενός βενζινάδικου ή ακόμη και το να κόψουν τα καλώδια της γέφυρας του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη.

newsit

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook