Την βεβαιότητα ότι μας... ψεκάζουν εκφράζουν πολλοί από το πρωί της Πέμπτης βλέποντας τα ίχνη που αφήνουν πίσω τους τα αεροσκάφη που πετούν στους ελληνικούς ουρανούς.

Γίνονται μυστικές πτήσεις... αεροψεκασμών από άγνωστα αεροσκάφη; Τι ακριβώς είναι οι λευκές ουρές που αφήνουν πίσω τους τα αεροσκάφη που πετούν στους ουρανούς και πώς δημιουργούνται; Γιατί αυτά τα ίχνη δεν διαλύονται αλλά απλώνονται σαν να πρόκειται για τεχνητά νέφη; 

Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από τις συνωμοσιολογικές και επιστημονικά αβάσιμες απόψεις που κατά καιρούς διακινούνται και εξαπλώνονται στην κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, «τα λευκά ίχνη που παρατηρούνται και ενδεχόμενα προκαλούν ανησυχία, αποτελούνται από νερό υπό τη μορφή σταγονιδίων ή μικροσκοπικών παγοκρυστάλλων και οφείλονται στη συμπύκνωση των υδρατμών, που περιέχονται στα καυσαέρια των πολιτικών αεροσκαφών τα οποία κινούνται σε αεροδιαδρόμους άνωθεν της χώρας μας».

Οπως επισημαίνουν οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας «η συμπύκνωση των υδρατμών των καυσαερίων αποτελεί φυσικό φαινόμενο και οφείλεται στη χαμηλή θερμοκρασία του αέρα στα μεγάλα ύψη όπου κινούνται τα αεροσκάφη αυτά».

Οπως έλεγε ιπτάμενος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας στο protothema.gr, αναλόγως των καιρικών συνθηκών τα λεγόμενα contrails εμφανίζονται σε συγκεκριμένο ύψος. Μάλιστα, στα δελτία καιρού που λαμβάνουν οι πιλότοι πριν από τις εκπαιδευτικές αποστολές τους η ΕΜΥ ενημερώνει τους ιπταμένους σε ποιο ύψος σχηματίζονται τα contrails για να αποφεύγουν τη διέλευση από ύψη αυτά ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί. 

«Το χαρακτηριστικό ενός άπειρου πιλότου είναι ότι δεν αντιλαμβάνεται το γεγονός και πετά στο ύψος που δημιουργούνται τα contrails με αποτέλεσμα να γίνεται αντιληπτός από δεκάδες μίλια μακριά», λέει στο protothema.gr ο ίδιος αξιωματικός που αντέδρασε γελώντας όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει αν πράγματι μας... ψεκάζουν.

Μπορεί να μην ενισχύει τις.. δημιουργικές συνωμοσιολογικές απόψεις, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν μας ψεκάζουν ούτε και διεξάγονται επιχειρήσεις με αεροσκάφη να αφηνουν λευκές χημικές ουρές πάνω από τα... κεφάλια μας.

protothema.gr