Οι στρατηγικές και τα ‘εργαλεία’ που υπάρχουν για την «Έξυπνη Εξειδίκευση και την Πράσινη Ανάπτυξη» για την Περιφερειακή Ανάπτυξη στην διάρκεια της νέα Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, συζητούνται στο διήμερο σεμινάριο που ξεκίνησε σήμερα στο Ηράκλειο, και συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης/Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και το Γραφείο της «Πλατφόρμας έξυπνης εξειδίκευσης» που εδρεύει στη Σεβίλλη της Ισπανίας.

Στο διήμερο σεμινάριο συμμετέχουν στελέχη από: Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωποι από Περιφέρειες της Ευρώπης, της Ελλάδας, καθώς επίσης και από Υπουργεία, ενώ η επιλογή της Κρήτης από τους κοινοτικούς δεν ήταν τυχαία αλλά έγινε καθώς-όπως αναφέρθηκε- η Περιφέρεια του νησιού έχει προχωρήσει περισσότερο σε ρυθμούς και δράσεις έναντι άλλων περιοχών.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης με δηλώσεις του εξέφρασε την χαρά του που πραγματοποιείται στην Κρήτη, σήμερα και αύριο, το σημαντικό αυτό σεμινάριο εξειδίκευσης για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, και καλωσόρισε θερμά τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις αποστολές από 15 Περιφέρειες της Ευρώπης, τους εκπροσώπους Υπουργείων, και 10 Περιφερειών της χώρας μας.

«Πρέπει να εξετάσουμε και να καταλήξουμε στις καλές πρακτικές που θα ακολουθήσουμε για την περιφερειακή ανάπτυξη την επόμενη 7ετία (2014-2020) οι βασικοί άξονες της οποίας είναι ο αγροτικός, ο τουριστικός, ο πολιτισμικός, ο περιβαλλοντικός που σε συνεργασία πάντα με τα Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα.

Κύριος στόχος να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, που θα δώσουν ολοκληρωμένες λύσεις και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Περιφερειακή ανάπτυξη, που θα δώσει νέες θέσεις εργασίας» είπε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Από την πλευρά του το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Διεύθυνση Τεχνολογικών Προοπτικών, Δημήτρης Κυριακού υπογράμμισε, ότι, μέσα από τα σεμινάρια αυτά παρέχεται βοήθεια στις Περιφέρειες για την διαδικασία εκπόνησης των Στρατηγικών Έξυπνης Εξειδίκευσης .

«Πρόκειται για στρατηγικές τις οποίες οι Περιφέρειες των Ευρωπαϊκών χωρών μπορούν να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση των ικανοτήτων των πόρων και των πλεονεκτημάτων που έχουν έτσι ώστε να πιάσουν τους στόχους του 2020, ξεκινώντας από το 2014 με την έναρξη δηλαδή της νέας προγραμματικής περιόδου.

Αφορούν συγκεκριμένα τους τρόπους που οι Κοινοτικοί πόροι θα χρησιμοποιηθούν, ώστε να μετασχηματιστεί με το βέλτιστο δυνατό τρόπο η Περιφερειακή Οικονομία, για παράδειγμα στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής ανάπτυξης κλπ¨.

Ο διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης Αρτέμης Σαϊτάκης τόνισε ότι έχουν επιλεγεί 4 κλάδοι-πυλώνες για την στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθεί την νέα προγραμματική περίοδο.

«Πρόκειται για τον αγροδιατροφικό, τον πολιτισμικό, τον τουριστικό, τον περιβαλλοντικό, και ο πέμπτος ο ακαδημαϊκός-ερευνητικός ο οποίος θα βοηθάει τους άλλους τρείς, και σε συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία-τεχνογνωσία που έχει συσσωρευτεί, ενώ θα παράγουμε και νέα δημιουργώντας θέσεις εργασίας».

Η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασωτάκη στην διάρκεια της ομιλίας της αφού καλωσόρισε τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εκπροσώπων των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφερόμενη στην «Έξυπνη Εξειδίκευση και Πράσινη Ανάπτυξη» υπογράμμισε ότι, η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται με το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται συστηματική διαβούλευση.

«Έχουμε συγκροτήσει ειδική Ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων και των ερευνητικών κέντρων η οποία επεξεργάζεται και διαμορφώνει την πρόταση στρατηγικής για την έξυπνη εξειδίκευση.

Επίσης έχει κινητοποιήσει καινοτόμες επιχειρηματικές μονάδες και δίκτυα παραγωγών που δραστηριοποιούτναι στην Κρήτη», και πρόσθεσε: «Με το σεμινάριο αυτό προσδοκούμε να λάβουμε νέα πληροφορία και γνώση από ειδικούς αλλά και μέσω και από άλλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, την οποία θα αξιοποιήσουμε στα επόμενα βήματα του σχεδιασμού της έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας μας».

Στην σημερινή πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Σεμιναρίου, το παρόν έδωσαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, οι αντιπεριφερειάρχες Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, Λασιθίου Μαρία Πετράκη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ραπτάκης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Αεράκης, καθώς επίσης εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων του τόπου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook