Ένα ανεπίσημο διαφημιστικό σποτ σπουδαστών της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Βάδης Βυρτεμβέργης προκαλεί αντιδράσεις. Η διαφήμιση δείχνει μία Μercedes να τραυματίζει θανάσιμα τον μικρό Χίτλερ.

Σε ένα μικρό χωριό στα τέλη του 19ου αιώνα εμφανίζεται μια σύγχρονη Μercedes, τραβώντας τα βλέμματα των κατοίκων. Όταν ξαφνικά εμφανίζονται μικρά κορίτσια που παίζουν στο δρόμο, το αυτοκίνητο φρενάρει αυτόματα. Λίγο αργότερα όμως ένα αγοράκι ξεπηδάει στον δρόμο. Αυτή την φορά το αυτοκίνητο δεν σταματά και χτυπάει το παιδί αφήνοντάς το νεκρό. Απο πίσω ακούγονται οι σπαραχτικές φωνές της μητέρας του «Άντολφ! Άντολφ!». Το παιδί πέφτει στο χώμα με τα πόδια και τα χέρια του να σχηματίζουν τον αγκυλωτό σταυρό. Κάπου εκεί εμφανίζεται και η πινακίδα του χωριού με την επιγραφή: «Μπραουνάου, τόπος γέννησης του Χίτλερ». Στο τέλος της διαφήμισης εμφανίζεται το διαφημιστικό σλόγκαν της Μercedes: «Αναγνωρίζει τους κινδύνους πριν καν εμφανιστούν».

Ποικίλες αντιδράσεις για το βίντεο

Η μικρού μήκους ταινία αποτελεί τη διπλωματική εργασία των αποφοίτων της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Βάδης Βυρτεμβέργης. Περισσότερα από τρία εκατομμύρια κλικ έχει το αυθεντικό κλιπ στο Youtube. Από την στιγμή που ανέβηκε πριν από ένα περίπου μήνα στο διαδίκτυο έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.

Η επίσημη πλευρά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έχει δηλώσει ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το διαφημιστικό και το χαρακτηρίζει απαράδεκτο. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Τομπίας Μίλερ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Μercedes θεωρεί ανάρμοστη τη συσχέτιση του θανάτου ενός ανθρώπου -και ιδιαίτερα ενός παιδιού- με τον εθνικοσοσιαλισμό στο πλαίσιο ενός διαφημιστικού βίντεο». Ως εκ τούτου η νέα βερσιόν του διαφημιστικού που κυκλοφορεί στο ίντερνετ έχει ξεκάθαρη αναφορά ότι το επίμαχο σποτ δεν είναι εξουσιοδοτημένο από την εταιρεία.
Ο παραγωγός της ταινίας Τομπίας Χάασε δηλώνει ότι η ταινία προσφέρει στα 60 δευτερόλεπτα της πλούσιο υλικό για συζήτηση. Στο ερώτημα αν η υπόθεση του εθνικοσοσιαλισμού και των ναζί προσφέρεται ως θέμα για διαφήμιση μας απαντά: «Είναι προτιμότερο να κάνει κανείς αστεία για τον Χίτλερ παρά να τον παίρνεις στα σοβαρά».

«Xιτλερίτιδα» στη Γερμανία

Εδώ και αρκετό καιρό αποτελεί μόδα η διακωμώδηση της μορφής του Χίτλερ. Κωμικοί, συγγραφείς αλλά και σκιτσογράφοι χρησιμοποιούν τον Χίτλερ και τον εθνικοσοσιαλισμό για να κάνουν χιούμορ. Πολλοί κριτικοί θεωρούν μάλιστα ότι οι παρωδίες με θέμα τον Χίτλερ αποτελούν μέρος μιας καινούργιας τάσης, της λεγόμενης «Χιτλερίτιδας» ή οποία λειτουργεί ως ένα είδος «εξευτελισμού του κακού».

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι φοιτητές της Ακαδημίας Κινηματογράφου, αφήνοντας στο σενάριό τους τον Χίτλερ να πεθάνει ως μικρό αγόρι, πριν καν προλάβει να επιφέρει τα μεγαλύτερα δεινά για την Ευρώπη αλλά και την ανθρωπότητα στον εικοστό αιώνα. Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι κατά πόσο επιτρέπεται στα διαφημιστικά σποτ να πεθαίνουν μικρά παιδιά. «Eίναι κάτι σκληρό, το γνωρίζω. Ωστόσο πρόκειται απλά για ταινία, δεν σκοτώσαμε πραγματικά κανένα παιδί», είναι η επίσημη απάντηση του σκηνοθέτη Τομπίας Χάασε.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook