Σήμερα το μεσημέρι στη συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να διευκρινιστούν οι προθέσεις της τρόικας, σχετικά με το θέμα της παράτασης του δεύτερου κύκλου διαθεσιμότητας στο Δημόσιο.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει οι υπόλοιποι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που έχει συμφωνηθεί να μπουν στο καθεστώς να μην τεθούν σε διαθεσιμότητα έως τον Δεκέμβριο, αλλά η προθεσμία να παραταθεί μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Να σημειωθεί ότι ο δεύτερος κύκλος διαθεσιμότητας αφορά 12.500 υπαλλήλους από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η στάση της τρόικας στο ζήτημα της παράτασης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι θα ζητηθεί ως αντιστάθμισμα για αυτή την «υποχώρηση». Θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην πρώτη παράταση που ζήτησε εντός του μήνα κατάφερε να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, ενώ οι υπόλοιπες δράσεις για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου προχωρούν κανονικά. Παράλληλα, στην προηγούμενη συνάντηση οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν εκφράσει την ικανοποίησή τους για τις μέχρι τώρα προσπάθειες και μάλιστα έκαναν λόγο για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης.
Στο επίκεντρο του κρίσιμου ραντεβού θα βρεθεί και το θέμα του εάν θα συμπεριληφθούν στις εξόδους από τον δημόσιο τομέα οι υπάλληλοι, που εξακολουθούν να εργαζόνται λόγω προσωρινών διαταγών. Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου στη συνάντηση της Τρίτης είχε ζητήσει από τους εκπροσώπους των δανειστών να προσμετρηθούν στον αριθμό των απολύσεων και οι περίπου 6.000 υπάλληλοι που υπηρετούν ακόμη με προσωρινές διαταγές στο Δημόσιο και οι υποθέσεις των οποίων θα εκδικαστούν τους επόμενους μήνες, ύστερα και από τη νομοθετική ρύθμιση για επιτάχυνση των διαδικασιών.
Όσον αφορά στην ανεξαρτητοποίηση της κινητικότητας από τη διαθεσιμότητα, αυτό πιθανόν δεν θα λυθεί άμεσα, αλλά θα βρεθεί στο «τραπέζι» της συνάντησης της τρόικας με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. 

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook