Τελευταία ενημέρωση 16:20

Μια τεράστια αστυνομική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη απο τα ξημερώματα στην Αθήνα με συλλήψεις βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής.

Ήδη έχουν συλληφθεί οι κ.κ. Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Λαγός οι οποίοι οδηγήθηκαν με χειροπέδες στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ λίγο μετά τις 2:30 μμ παραδόθηκε και ο κ.Μίχος ενώ εκκρεμεί η σύλληψη του κ.Παππά.

Να σημειωθεί πως όλοι συνελήφθησαν στα σπίτια τους, πλην του κ.Παναγιώταρου ο οποίος προσήλθε μόνος του στην ΓΑΔΑ.

Επίσης συνελήφθη και ο Κ.Πατέλης – στέλεχος της Χ.Α. στην Νίκαια – ο οποίος φέρεται πως διαδραμάτισε ρόλο στην δολοφονία του Π.Φύσσα.

Συνολικά εκδόθηκαν 34 εντάλματα σύλληψης που αφορούν και σε δύο αστυνομικούς, ενώ ήδη έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις.

Η επιχείρηση γίνεται απο την Αντιτρομοκρατική στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελείας του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία η Χ.Α. λειτουργεί και δρα ως εγκληματική οργάνωση.

Μετά τις συλλήψεις ακολούθησαν κατοίκον έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων βουλευτών και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο σπίτι του Νίκου Μιχαλολιάκου στην Πεύκη, βρέθηκαν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες ένα περίστροφο, ένα πιστόλι, ένα κυνηγετικό όπλο, 43.100 ευρώ σε μετρητά, φυσσίγγια, σφαίρες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και USB.

Πέραν από τις συλλήψεις για την συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χ.Βουρλιώτη αναφέρει ότι πρέπει να γίνει έρευνα και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς και για συμμετοχή κι άλλων προσώπων στις δραστηριότητες αυτές.

Να σημειωθεί πως σε περίπτωση κακουργηματικών πράξεων και ειδικά σε ότι αφορά στην συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ο νόμος επιτρέπει την άμεση σύλληψη βουλευτών με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Δολοφονίες στο εισαγγελικό πόρισμα για την Χρυσή Αυγή

Πόρισμα εννέα σελίδων, στο οποίο γίνεται αναδρομή στην 26χρονη πορεία της εγκληματικής οργάνωσης, που αποτελείτο από μέλη της Χρυσής Αυγής, παρέδωσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτυχία Κουτζαμάνη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ βουλευτών του κόμματος αναφέρονται περιστατικά, που «δένουν» τη βασική κατηγορία περί συστάσεως εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία εστιάζει το πόρισμα.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν δέκα ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, μεταξύ αυτών η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, το περιστατικό του Πακιστανού μετανάστη στα Πετράλωνα και το επεισόδιο με τον Αιγύπτιο εργάτη στην ιχθυόσκαλα, υποθέσεις που περιλαμβάνονται στους 32 φακέλους, τους οποίους είχε αποστείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, στην κ. Κουτζαμάνη.

Στο εννεασέλιδο πόρισμα του κ. Βουρλιώτη περιγράφεται μεταξύ άλλων η δομή της οργάνωσης της ΧΑ ως η αρχή του μόνου ηγέτη (Führerprinzip) με επικεφαλή τον Ν. Μιχαλολιάκο, εξ ου και τον αποκαλούσαν «φύρερ».

Ως υπαρχηγός της οργάνωσης Χρυσής Αυγής φέρεται ο καταζητούμενος βουλευτής Χρήστος Παππάς.

Επίσης, στο πόρισμα περιγράφεται ότι έχουν διαπραχθεί και άλλες αξιόποινες πράξεις -εκτός της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης- όπως είναι αυτές του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» και της δωροδοκίας.

Επιπλέον, στο πόρισμα «φωτογραφίζονται» και άλλα πρόσωπα, η συμμετοχή των οποίων θα διερευνηθεί κατά την ανακριτική διαδικασία.

Το πόρισμα τοποθετεί τη δράση της Χρυσής Αυγής ανά την Ελλάδα τα τελευταία 26 χρόνια.

Σύμφωνα με το ιστορικό της οργάνωσης, που καταγράφεται στο πόρισμα, η χρονική αφετηρία της δράσης της οργάνωσης τοποθετείται το 1987.

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, διατηρούν τη βουλευτική ιδιότητα ακόμη και μετά τη σύλληψή τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Τη βουλευτική ιδιότητα χάνει βουλευτής μόνο αν υπάρξει απόφαση της δικαιοσύνης για στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί από την Παρασκευή για το πόρισμα του Αρείου Πάγου και γι\’ αυτό υπήρξε σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά που γίνονται συλλήψεις αρχηγού κόμματος και βουλευτών και μάλιστα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία έχει και την ευθύνη για τις έρευνες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook