Η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα- Νταϊτσί, ανακοίνωσε σήμερα ότι μία εργαζόμενη σε αυτό έχει εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας από τα επιτρεπτά στην Ιαπωνία.

Το επίπεδο της ραδιενέργειας στη γυναίκα μετρήθηκε στα τέλη Μαρτίου και βρέθηκε ότι είναι 17.55 μιλισίβερτ ξεπερνώντας το επιτρεπτό νόμιμο όριο των πέντε μιλισίβερτ για μία περίοδο τριών μηνών, ανακοίνωσε η εταιρία TEPCO.

Ωστόσο, η εταιρία προσθέτει ότι αυτό δεν αναμένεται να προκαλέσει κάποια βλάβη στην υγεία της γυναίκας.

Η γυναίκα εργάστηκε στους χώρους του εργοστασίου μετά την καταστροφή του ως συνέπεια του σεισμού και του τσουνάμι στις 11 Μαρτίου, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji Press επικαλούμενο την TEPCO.

Η κυβερνητική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι η εργαζόμενη είναι η πρώτη γυναίκα που εκτίθεται σε επίπεδα ραδιενέργειας που ξεπερνούν το επιτρεπτό όριο από τότε που ενέσκηψε η πυρηνική κρίση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της TEPCO, η γυναίκα ενδέχεται να εισρόφησε ραδιενεργά υλικά την ώρα που έβγαζε την προστατευτική στολή και μάσκα κι ενώ βρισκόταν σε περιοχή όπου υπήρχε στο αέρα ραδιενεργή σκόνη, μετέδωσε το Jiji.

Η κυβέρνηση θέτει το όριο έκθεσης σε ραδιενέργεια για τις γυναίκες σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους άνδρες λαμβάνοντας υπόψη και την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Το όριο συλλογικής έκθεσης σε ραδιενέργεια ανέρχεται σε 250 μιλισίβερτ τον χρόνο για τους άνδρες εργαζόμενους στο εργοστάσιο.

Την ίδια ώρα, τα σχολεία στην βορειο-ανατολική Ιαπωνία ξεκίνησαν σήμερα να απομακρύνουν από τους προαύλιους χώρους τους ποσότητες χώματος που έχουν μολυνθεί με ραδιενέργεια.

Η πόλη της Κοριγιάμα στην περιφέρεια της Φουκουσίμα ήταν η πρώτη που ξεκίνησε να απομακρύνει το μολυσμένο χώμα μετά την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μετέδωσε το Jiji Press.

Από τότε υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας από το εργοστάσιο.

Εργασίες για την αφαίρεση τριών εκατοστών από το μολυσμένο χώμα πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του εργοστασίου.

Η ποσότητα αυτή θα μεταφερθεί σε χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων της πόλης.

Παράλληλα, η Nissan θα ελέγχει τα ανταλλακτικά των αυτοκινήτων προτού τα αποστείλει στην Ταϊβάν, για να καθησυχάσει τους πελάτες της, ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία.

Όλα τα αυτοκίνητα που θα ελέγχονται για ραδιενέργεια θα φέρουν αυτοκόλλητα στο κάτω δεξί μέρος του παρμπρίζ, που θα γράφουν «έλεγχος για ραδιενέργεια ΟΚ» αν τα επίπεδα ραδιενέργειας που θα εντοπίζονται σε αυτά θα είναι χαμηλότερα των επιτρεπόμενων 0.2 μιλισίβερτ, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι αρχές της Ταϊβάν έχουν ενισχύσει τους ελέγχους τους στα ιαπωνικά προϊόντα μετά την πυρηνική κρίση που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι.

Μέχρι στιγμής, μόνο οι ρωσικές τελωνειακές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι εντείνουν τους ελέγχους για ραδιενέργεια στα εισαγόμενα ιαπωνικά αυτοκίνητα μετά τον εντοπισμό μικρής ποσότητας ραδιενέργειας σε ορισμένα οχήματα που εισήλθαν στη χώρα από το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ.


ΑΠΕ