Ενας ομογενής φωτογράφος από την Αυστραλία κατακτά την υφήλιο με μοντέλο την 5χρονη κόρη του.

Ο Μπιλ Γκέκας τράβηξε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας φωτογραφικής κοινότητας «ζωγραφίζοντας» με τον φακό του έργα τέχνης που θυμίζουν πίνακες αγαπημένων ζωγράφων, όπως ο Βερμέερ και ο Βαν Γκογκ.

Πρωταγωνίστρια σε κάθε λήψη είναι η μικρή Αθηνά, η οποία ακολουθώντας τις οδηγίες του μπαμπά της «μεταμορφώνεται» με άνεση από μπαρόκ αριστοκράτισσα σε αγρότισσα του 17ου αιώνα ή ακόμη και σε Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων!

«Οι γονείς μου έλκουν την καταγωγή τους από τα χωριά Κληματιά και Μελιά που βρίσκονται έξω από τα Γιάννενα. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Μελβούρνη ως μετανάστης δεύτερης γενιάς» λέει ο Μπιλ Γκέκας στην «Espresso» συμπληρώνοντας πως θεωρεί τον εαυτό του τόσο Ελληνα όσο και Αυστραλό, ενώ αποκαλύπτει ότι είναι αυτοδίδακτος.

«Στα μέσα της δεκαετίας του \’80 δέχτηκα τις πρώτες επιρροές από τον πατέρα μου, ο οποίος φωτογράφιζε ερασιτεχνικά».

Αργότερα, στα μέσα των 90s, άρχισε ν\’ ασχολείται κι ίδιος με τη φωτογραφία μαθαίνοντας τα μυστικά του φακού και του σκοτεινού θαλάμου.

«Το 2005 υπήρξε καθοριστική χρονιά για εμένα. Μελετώντας φημισμένα πορτρέτα με την υπογραφή σπουδαίων ζωγράφων συνειδητοποίησα ότι η προσωπογραφία ήταν το είδος της φωτογραφίας στο οποίο έπρεπε να εστιάσω τελικά, πλην όμως χρησιμοποιώντας σουρεαλιστικά και ατμοσφαιρικά στοιχεία από το έργα των αγαπημένων μου ζωγράφων».

\"\"

\"\"

Οι φωτογραφίσεις της Αθηνάς ξεκίνησαν το 2010, όταν ήταν ακόμη 2,5 χρόνων. «Εγώ και η γυναίκα μου θέλαμε μια σειρά από καλλιτεχνικά πορτρέτα της για εμάς» εξηγεί ο Μπιλ. «Βλέποντας ωστόσο την απήχηση που είχαν οι φωτογραφίες της μέσα σε λίγους μήνες πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε σε ακόμη πιο εμπνευσμένες φωτογραφίσεις».

\"\"

\"\"

Η Αθηνά μεγάλωσε αλλάζοντας ρούχα και ρόλους μπροστά στον φακό. «Της αρέσει πολύ αυτό. Το θεωρεί παιχνίδι. Σε ποιο παιδί δεν θα άρεσε; Βέβαια οι φωτογραφήσεις γίνονται μία φόρα τον μήνα και δεν κρατούν περισσότερο από 10 λεπτά τη φορά» σημειώνει ο Μπιλ Γκέκας διευκρινίζοντας ότι προτεραιότητά τους είναι να μεγαλώσει φυσιολογικά το παιδί τους, να κάνει φίλους και να μορφωθεί. Οι φωτογραφίες της Αθηνάς «ταξίδεψαν» σε όλο τον κόσμο μέσα από το site του μπαμπά της, διάφορες εκθέσεις και δημοσιεύματα σε περιοδικά. Το πρόσωπο της μικρούλας έγινε γνωστό και το ταλέντο του πατέρα της αναγνωρίστηκε διεθνώς. Μέχρι στιγμής ο Μπιλ έχει κερδίσει περισσότερα από 60 βραβεία για τη δουλειά του, με σημαντικότερο την πρώτη θέση στα περσινά International Loupe Awards. Στα επόμενα σχέδιά του είναι να ταξιδέψει στην Ελλάδα μαζί με την Αθηνά και τη γυναίκα του Νικολέτα, η οποία είναι το δεξί του χέρι στις φωτογραφίσεις. «Το τελευταίο μου ταξίδι στην Ελλάδα ήταν το 2007. Θα ήθελα όμως να έρθω και με την Αθηνά, διότι πιστεύω πως πρέπει να γνωρίσει την πολιτιστική κληρονομιά της και να εξοικειωθεί με τα τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας. Ευτυχώς πηγαίνει και σε ελληνικό σχολείο, κι έτσι όταν κάνουμε -με το καλό- αυτό το ταξίδι, θα το ευχαριστηθεί, αφού θα καταλαβαίνει και τη γλώσσα».

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

espresso.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook