Σήμερα Δευτέρα κατατίθεται στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens.

Σημείο σύγκλισης όλων των κομμάτων αποτελεί η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών, και όχι ποινικών.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει περαιτέρω διερεύνηση για 5 πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και 7 της ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο», αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε επτά «πράσινα» στελέχη, καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Σημίτη, και δεν έχει αναφορά σε «γαλάζιους» πρώην υπουργούς.

Το ΚΚΕ απέδωσε διαχρονικές πολιτικές ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα και ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση για όλους όσοι υπέγραψαν, εκτέλεσαν, διαχειρίστηκαν ή παρέλαβαν έργα συμβάσεων του Δημοσίου με τη Siemens.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο, επέρριψε διαχρονικές ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τάχθηκε υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής, σύμφωνα με προτάσεις που θα κάνει στην Ολομέλεια.

Ο ΛΑΟΣ, συγκεκριμενοποίησε τις θέσεις του προτείνοντας έρευνα με ονοματεπώνυμο και αφορά  τους Κώστα Σημίτη, Ακη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Αλογοσκούφη, Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ταμίες των κομμάτων.

Χαρακτηριστικό του ογκώδους πορίσματος, αποτέλεσμα εντεκάμηνης ενδελεχούς έρευνας, είναι η πολύ προσεκτική διατύπωση, αφού αποφεύγεται να γίνει αναφορά σε συγκεκριμένα αδικήματα.
 
Πολιτικο-ελαφρύνσεις

Ενδεικτικό προς αυτό είναι το γεγονός ότι από την αρχική διατύπωση περί «συνέχισης της διερεύνησης της υπόθεσης για τυχόν ποινικές ευθύνες», με παρέμβαση του προέδρου της Εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη αφαιρέθηκε ο επιθετικός προσδιορισμός «ποινικές» και έμεινε μόνον «περαιτέρω τυχόν ευθύνες». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook