Συγκεκριμένο ενδιαφέρον αμερικανικών ενεργειακών φορέων για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σημειώνεται το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι αμερικανικοί παράγοντες δρομολογούν για αργότερα φέτος, σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος, road show στο Χιούστον του Τέξας. Στόχος του θα είναι να παρουσιασθούν σε αμερικανικές επιχειρήσεις τα επεξεργασμένα στοιχεία των σεισμικών δεδομένων που συγκέντρωσε η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services από τις έρευνές της σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης.

Στο μεταξύ, στελέχη της Exxon Mobil και της Royal Dutch Shell βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου, ενώ λίγα 24ωρα αργότερα ο σύμβουλος οικονομικών υποθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας David Lippeatt ήταν ομιλητής σε ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ για την Περιφερειακή Γεωπολιτική της Ενέργειας και τον ρόλο της Ελλάδας. Στο ίδιο forum παρών ήταν και ο εκ των «σοφών της ευρωπαϊκής επιτροπής» για τις περιφερειακές σχέσεις, Βρετανός Sir Michael Leigh, Senior Adviser του «German Marshal Fund of the United States».
Υπενθυμίζεται το ενδιαφέρον της BP για την περιφέρεια όπως και η εμπορική συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα με ελληνική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στην Καβάλα.
Η όλη κινητικότητα υποδεικνύει πως ενεργοποιούνται τα υπερατλαντικά ανακλαστικά, καθώς πλησιάζει και η επίσημη παράδοση στην ελληνική κυβέρνηση της επεξεργασίας ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων, που πραγματοποιήθηκαν σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης από τη νορβηγική PGS. Ηδη έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης επεξεργασίας και ακολουθούν δύο έως τρεις μήνες ερμηνείας των δεδομένων (data interpretation).
Στα αποτελέσματα αυτά θα βασιστεί και η χάραξη των υπεράκτιων οικοπέδων που θα δοθούν προς έρευνα και ανάπτυξη από το ελληνικό Δημόσιο, μέσω διαγωνισμών, το 2014.
Για τα δεδομένα της PGS πάντως έχει ήδη εκφραστεί αγοραστικό ενδιαφέρον και σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική Total είναι μία εκ των πολυεθνικών που αγόρασε το συνολικό πακέτο των δεδομένων από την PGS για να το επεξεργαστεί. Το διεθνές ενδιαφέρον που προσελκύει τα ενεργειακό προφίλ της Ελλάδας είναι αυξημένο.
Υπενθυμίζονται, άλλωστε, οι αποκαλύψεις του πρωθυπουργού κατά το προηγούμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με τις οποίες -αισιόδοξοι- υπολογισμοί ανεβάζουν τα ελληνικά αποθέματα υδρογονανθράκων (επιβεβαιωμένα και εκτιμώμενα) στα επίπεδα των 4,7 τρισ. κυβικών μέτρων έναντι 4,5 τρισ. κυβικών στα οποία υπολογίζεται ότι ανέρχονται τα αποθέματα Ισραήλ και Κύπρου μαζί. Το ενεργειακό δυναμικό των τριών χωρών μαζί, κατά τον πρωθυπουργό, μπορεί να καλύψει το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης για τα επόμενα 30 χρόνια.
kathimerini.gr/ Ηλίας Γ. Μπέλλος

(φωτο το ερευνητικό σκάφος της νορβηγικής εταιρείας PGS)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook