Υλικά

• 200 γρ. Σιτάρι (ολικής αλέσεως)
• 400 ml. ζωμό κοτόπουλο ή νερό
• 100 γρ. καρύδια
• Σπόρους απο 1 ρόδι
• 1 κόκκινο μήλο με το φλούδι του, κομμένο σε μικρούς κύβους
• 3 φρέσκα κρεμμύδια (μαζί το άσπρο και το πράσινο μέρος) ψιλοκομμένα
• 80 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
• 1 μικρή κόκκινη πιπερίτσα. ψιλοκομμένη
• 3 κ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 1 κ. σούπας παλαιωμένο ξύδι
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Βάζουμε σε κατσαρόλα το σιτάρι μαζί με το ζωμό κοτόπουλο. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου. Μετά τη 1 ώρα ο περισσότερος ζωμός έχει εξατμιστεί και το σιτάρι έχει μαλακώσει αρκετά. 

Στο διάστημα που ψήνουμε το σιτάρι, βάζουμε τα καρύδια στο φούρνο στους 160ο C για 10 λεπτά της ώρας μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Κατόπιν τα αποσύρουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε κομάτια. Κόβουμε το ρόδι και βγάζουμε τους σπόρους του, ρίχνοντας τους σε ένα ποτήρι με λίγο νερό και τους αφήνουμε μέχρι να ετοιμαστούν τα υπόλοιπα υλικά να ξεκουραστούν. Παίρνουμε ενα τηγάνι, βάζουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά για 5 λεπτά περίπου μέχρι να χρωματιστούν τα υλικά και κατόπιν σβήνουμε με το ξύδι. 

Σε ένα μεγάλο μπώλ, ρίχνουμε το ψημένο σιτάρι, τα καρύδια, τα μήλα, το ρόδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ψημένα (κρεμμύδι/σκόρδο/πιπεριά).
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε λίγο ακόμα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αφήνουμε για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο μέχρι να αναδειχθούν όλες οι γεύσεις ξεχωριστά και τέλος σερβίρουμε.

* Σιτάρι «μούρου» ή σιτάρι ολικής αλέσεως είναι το σιτάρι το οποίο δεν έχει υποστεί καμία απολύτως επεξεργασία. Πλούσιο σε φυτικές ίνες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν οποιοδήποτε άλλο δημητριακό ολικής αλέσεως.