Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να δώσει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Το τελικό σχέδιο, το οποίο έλαβε την έγκριση της τρόικας, δεν εξαιρεί κανένα ακίνητο, που θα φορολογηθεί από το πρώτο τετραγωνικό χωρίς αφορολόγητο και εξαιρέσεις, ενώ τα αγροτεμάχια θα επιβαρυνθούν με ελάχιστο φόρο 1,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Ωστόσο, στο τελικό σχέδιο, που παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα Το Βήμα της Κυριακής, το οικονομικό επιτελείο έχει συμπεριλάβει δεκάδες παραμέτρους (επιφάνεια, τιμή ζώνης, όροφος, παλαιότητα, πρόσοψη κ.ά.), με στόχο να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό του τελικού φόρου.

Για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια θα λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως η θέση, το είδος της χρήσης, η απόσταση από τη θάλασσα, η πρόσβαση σε εθνική ή επαρχιακή οδό κ.λπ. 

Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να βεβαιώσει μέσα στο 2014 περίπου 3,8 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, αντί για 4,2 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος της τρόικας. Από αυτά εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν περί τα 2,8 δισ. ευρώ.

in.gr