Αναστάτωση σε φοιτητές και απόφοιτους του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου έχει προκαλέσει η απόφαση της διοίκησης για μεταφορά του τμήματος Σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό από τις Αρχάνες στον Πλατανιά.

Οι σκληρές ανακοινώσεις διαδέχονται η μία τη άλλη με τον σύλλογο φοιτητών και αποφοίτων του ΕΑΠ να κάνουν λόγο για προσωπικές φιλοδοξίες και ευθεία παράβαση του Καταστατικού που διέπει τον Σύλλογο από την Πρόεδρο του Συλλόγου, και να καταθέτουν πρόταση μομφής, να θέτουν θέμα διαγραφής της από τον Σύλλογο και να προχωρούν σε νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η ανακοίνωση του Παγκρήτιου Συλλόγου Φοιτητών και Αποφοίτων του ΕΑΠ αναφέρει:

“Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθήσαμε, εντελώς έκπληκτοι, διάφορες ανακοινώσεις στον ημερήσιο τύπο, σχετικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ, αλλά και πολλά άλλα σε δίκτυο κοινωνικής ενημέρωσης, σχετικά με τη μεταφορά των Ομαδικών Συμβουλευτικών Συναντήσεων (ΟΣΣ) του Τμήματος Σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό (ΕΛΠ), του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου (ΕΑΠ), από την –εδώ και 10 χρόνια– έδρα του στις Άνω Αρχάνες Ηρακλείου, στον Πλατανιά Χανίων.

Επιπλέον δεχθήκαμε πλήθος τηλεφωνημάτων αγανάκτησης και διαμαρτυρίας από τα μέλη μας.
Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, αλλά και να επισημάνουμε τα εξής σπουδαία και σημαντικά:

1. Καταρχάς, ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και διαβούλευση εκ μέρους του ΕΑΠ προς τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φοιτητών και Αποφοίτων του ΕΑΠ και τα μέλη του.

2. Επίσης, καμία ενημέρωση, τυπική ή άτυπη, δεν υπήρξε από την Πρόεδρο του Συλλόγου (η οποία κατάγεται από τα Χανιά και ενήργησε αυτοβούλως, προκειμένου να ικανοποιήσει προσωπικές της φιλοδοξίες), προς τα υπόλοιπα 6 μέλη (τα οποία κατάγονται από το Ηράκλειο) του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά εκ μέρους της Προέδρου, συνιστά ευθεία παράβαση του Καταστατικού που διέπει τον Σύλλογο.

Σχετικές αποδείξεις και ευχαριστήρια για τις ενέργειές της αυτές, παρουσιάζονται στην εφημερίδα ¨Χανιώτικα νέα¨ καθώς και στην προσωπική της σελίδα στο facebook.

3. Εφόσον υπήρχε η σχετική ενημέρωση και από τις δύο πλευρές, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων του ΕΑΠ, θα είχε ενεργήσει αμέσως και με αποτελεσματικό τρόπο. Δεδομένης μάλιστα της σπουδαιότητας του θέματος, θα είχε προχωρήσει στη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μελών του και, μετά από σχετική ψηφοφορία, θα είχε λάβει μιαν έγκαιρη και υπεύθυνη θέση και απόφαση.

Επιπλέον, θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

4. Όλοι βρεθήκαμε, ερήμην μας, προ τετελεσμένων γεγονότων και αποφάσεων. Τούτο είναι αντιδεοντολογικό και για έναν επιπλέον λόγο. Όταν κληθήκαμε να επιλέξουμε τις Θεματικές Ενότητες (Θ.Ε.) για το νέο ακαδημαϊκό έτος, στο σχετικό έντυπο υπήρχαν τρεις επιλογές να δηλώσουμε: Ηράκλειο, Πειραιάς ή Αθήνα. Ο Πλατανιάς Χανίων απουσίαζε!

5. Εάν γνωρίζαμε, εγκαίρως και νομότυπα, τη σχετική απόφαση, θα επιλέγαμε λιγότερες θεματικές ενότητες ή κάποια άλλες, των οποίων η διδασκαλία εξακολουθεί να παραμένει στις Αρχάνες. Ή ακόμα και την παρακολούθηση κάποιων μαθημάτων σε άλλη πόλη.

6. Οι εγκαταστάσεις του ΠΕΚ ΕΑΠ στις Αρχάνες βρίσκονται στο μέσο της Κρήτης, ώστε να εξυπηρετούνται οι φοιτητές που προέρχονται και από τα δύο άκρα της.

7. Με τη μεταφορά του τμήματος Σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό στον Πλατανιά Χανίων, οι φοιτητές που προέρχονται από τους ανατολικούς νομούς της Κρήτης (οι οποίοι είναι κατά πλειοψηφία περισσότεροι), εκτός από τη φυσική ταλαιπωρία, θα υποστούν μεγαλύτερη ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.

8. Τέλος, ας τονιστεί ότι το ΠΕΚ ΕΑΠ Κρήτης έχει την έδρα του, εδώ και 10 χρόνια, στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης. Η δε φιλοξενία και συμπαράσταση εκ μέρους, είτε του πρώην Δήμου Αρχανών είτε του νυν Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, ήταν και είναι αμέριστη.

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους

– Καταγγέλλουμε τις συγκεκριμένες απαράδεκτες συμπεριφορές, και

– Ζητούμε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης (που ελήφθη ερήμην μας) σχετικά με τη μεταφορά του Τμήματος Σπουδών του Ελληνικού Πολιτισμού, του ΕΑΠ, στον Πλατανιά Χανίων. Το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να επανεξεταστεί συλλογικά και με ορθολογικότερα κριτήρια.”

Η ανακοίνωση για το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου:

\”Έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις που παρουσιάστηκαν στις σχολές του Ε.Α.Π. στην Κρήτη, το Δ.Σ. του Παγκρήτιου Συλλόγου Φοιτητών και Αποφοίτων του Ε.Α.Π., σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Σάββατο 28/09/2013 στα γραφεία του Ε.Α.Π. στις Αρχάνες, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

1. Την παύση της προέδρου από τα καθήκοντά της, έπειτα από πρόταση μομφής πού έγινε για το πρόσωπό της, ενεργώντας ερήμην των υπoλοίπων μελών του συλλόγου.
Το Δ.Σ. ζήτησε επίσης να τεθεί ως θέμα και η διαγραφή της από μέλος του συλλόγου στην επόμενη Γ.Σ. του συλλόγου, λόγω της αντικαταστατικής της συμπεριφοράς.

2. Την ανακατανομή των θέσεων του Δ. Σ. του συλλόγου με μυστική ψηφοφορία. Τα αποτελέσματα δε της νέας σύνθεσης του Δ.Σ. έχουν ως εξής :

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Δέσποινα Γριβάκη
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Φιλίτσα Κοκοσάλη
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ελένη Καλοχριστιανάκη
ΤΑΜΙΑΣ : Τόνια Γιαουρτά
ΕΦΟΡΟΣ: Γιάννης Λουτράρης
ΜΕΛΗ: α). Μαρία Κακουλάκη & β). Ρούλα Σολιδάκη

3. Το Δ.Σ. του συλλόγου, ενεργώντας πάντα ως μη τοπικιστική οργάνωση και με γνώμονα την εξυπηρέτηση όλων των φοιτητών του Ε.Α.Π. της Κρήτης, αποφάσισε να στηρίξει τις όποιες κινητοποιήσεις επακολουθήσουν από τους φοιτητές του ΕΛΠ και να τις ενισχύσει οικονομικά.\”

Αυγενάκης προς Αρβανιτόπουλο: «Να παραμείνει στο Ηράκλειο»

Στην μεταφορά των Ομαδικών Συμβουλευτικών Συναντήσεων (ΟΣΣ) του Τμήματος Σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό (ΕΛΠ), του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου (ΕΑΠ), από την –εδώ και 10 χρόνια– έδρα του στις Άνω Αρχάνες Ηρακλείου, στον Πλατανιά Χανίων, αναφέρεται σε παρέμβασή του, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, διαβιβάζοντας επιστολή του Παγκρητίου Συλλόγου Φοιτητών και Αποφοίτων Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και διαβούλευση εκ μέρους του ΕΑΠ προς τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φοιτητών και Αποφοίτων του ΕΑΠ και τα μέλη του. Εφόσον υπήρχε η σχετική ενημέρωση και από τις δύο πλευρές, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων του ΕΑΠ, θα είχε ενεργήσει αμέσως και με αποτελεσματικό τρόπο. Δεδομένης μάλιστα της σπουδαιότητας του θέματος, θα είχε προχωρήσει στη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μελών του και, μετά από σχετική ψηφοφορία, θα είχε λάβει μιαν έγκαιρη και υπεύθυνη θέση και απόφαση.»

Επισημαίνεται μάλιστα ότι όταν οι φοιτητές κλήθηκαν να επιλέξουν τις Θεματικές Ενότητες (Θ.Ε.) για το νέο ακαδημαϊκό έτος, στο σχετικό έντυπο υπήρχαν τρεις επιλογές να δηλώσουν: Ηράκλειο, Πειραιάς ή Αθήνα. Ο Πλατανιάς Χανίων απουσίαζε! «Εάν γνώριζαν, εγκαίρως και νομότυπα, τη σχετική απόφαση, θα επέλεγαν λιγότερες θεματικές ενότητες ή κάποιες άλλες, των οποίων η διδασκαλία εξακολουθεί να παραμένει στις Αρχάνες» όπως αναφέρουν.

Οι εγκαταστάσεις του ΠΕΚ ΕΑΠ στις Αρχάνες βρίσκονται στο μέσο της Κρήτης, ώστε να εξυπηρετούνται οι φοιτητές που προέρχονται και από τα δύο άκρα της. Με τη μεταφορά του τμήματος Σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό στον Πλατανιά Χανίων, οι φοιτητές που προέρχονται από τους ανατολικούς νομούς της Κρήτης (οι οποίοι είναι κατά πλειοψηφία περισσότεροι), εκτός από τη φυσική ταλαιπωρία, θα υποστούν μεγαλύτερη επιβάρυνση, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.

Τέλος, ο Σύλλογος ζητά την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης σχετικά με τη μεταφορά του Τμήματος Σπουδών του Ελληνικού Πολιτισμού, του ΕΑΠ, στον Πλατανιά Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook