Σίγκμουντ Φρόυντ. Αυστριακός ιατρός, φυσιολόγος, ψυχίατρος και θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής σχολής στον τομέα της ψυχολογίας. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλέον βαθυστόχαστους αναλυτές του 20ου αιώνα που μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες όπως το ασυνείδητο, την απώθηση και την παιδική σεξουαλικότητα.

Στο συγκλονιστικό ηχητικό μήνυμα ο 81χρονος Φρόιντ ήταν βαριά άρρωστος στο σπίτι του στο Hampstead στο Βόρειο Λονδίνο.

Ηταν στις 7 Δεκεμβρίου του 1938 όταν ένα συνεργείο του ραδιοφώνου του BBC τον επισκέφθηκε εκεί, καθώς είχε μετακομίσει λίγους μήνες νωρίτερα για να γλυτώσει από το κυνήγι που είχαν εξαπολύσει οι Ναζί στην Αυστρία. Ο ίδιος υπέφερε από καρκίνο στις γνάθους και του ήταν αφόρητα οδυνηρό το να μιλήσει. Κάθε του προσπάθεια να πει μια λέξη ενσωματώνει όλη την αγωνία και τον πόνο, καθώς μιλάει στα αγγλικά με βαριά προφορά. Ενα χρόνο αργότερα ζήτησε από τους γιατρούς του να του δώσουν τη θανάσιμη δόση μορφίνης για να απελευθερωθεί από τον πόνο, σύμφωνα με το Open Culture.

Διαβάστε τι λέει στο ηχητικό του μήνυμα

«Ξεκίνησα την επαγγελματική μου δραστηριότητα ως νευρολόγος προκειμένου να ανακουφίσω του γονείς μου. Υπό την επίδραση ενός μεγαλύτερου φίλου και με τις δικές μου προσπάθειες, ανακάλυψα μερικά νέα δεδομένα για το ασυνείδητο, τον ρόλο του ενστίκτου κ.ο.κ. Μέσα από αυτά τα νέα δεδομένα φύτρωσε και μια νέα επιστήμη, η ψυχανάλυση, μέρος της ψυχολογία και μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης των νευρώσεων. Πλήρωσα ακριβά για αυτή την τύχη που είχα.

Οι άνθρωποι δεν πίστευαν τα στοιχεία μου και τις θεωρίες μου. Η αντίσταση ήταν ισχυρή, στο τέλος κατάφερα να αποκτήσω μαθητές και να δημιουργήσω τη Διεθνή Ψυχαναλυτική Οργάνωση. Αλλα ο αγώνας δεν έχει ακόμα τελειώσει.»

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook