Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυκτα (ώρα Ουάσινγκτον), ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια διακοπής λειτουργίας, όταν το αμερικανικό Κογκρέσο απέτυχε να συμφωνήσει για την ψήφιση του προϋπολογισμού που θα εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Περισσότεροι από 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι τέθηκαν από το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) σε υποχρεωτική αργία, επί συνόλου δύο εκατομμυρίων. Το δυναμικό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα μειωθεί στο μίνιμουμ, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στο 5% του συνολικού τους δυναμικού.

Τι παραμένει κλειστό, τι λειτουργεί

Η αμερικανική κυβέρνηση περιορίστηκε στη διαπίστωση του αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει το Κονγκρέσο κατά την έναρξη χρήσης του οικονομικού έτους 2014, ακριβώς τα μεσάνυκτα. Πριν από την εκπνοή της προθεσμίας αυτής, το Κονγκρέσο όφειλε να έχει εγκρίνει τους πόρους που θα επέτρεπαν την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το tweet του Ομπάμα

Ομως, οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέλοντας να καταφέρουν πλήγμα στην μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της υγείας, επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πρέπει να συνδεθεί με την καθυστέρηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, παρά τις εκκλήσεις μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών για την αποσύνδεση των δύο θεμάτων.

Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε δύο φορές νομοσχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο οποίο υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στο νόμο της υγειονομικής περίθαλψης. Ειδικότερα, με ψήφους 54 κατά και 46 υπέρ η Γερουσία όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί απέρριψε τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για την Υγεία και το έστειλε και πάλι πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με τη διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σε εξέλιξη, η αμερικανική, δημοκρατικής πλειοψηφίας, Γερουσία θα συνέλθει στις 09.30 για να απορρίψει και επισήμως την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, πρότασης που παρουσιάσθηκε λίγες στιγμές πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς το ένστολο προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ότι θα παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.

"Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζουν κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κονγκρέσο", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Ομπάμα αρνείται να ενδώσει στις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικάνων

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λευκό Οίκο ότι πρέπει να προληφθεί μια πιθανή οικονομική παράλυση της κυβέρνησης και κατηγόρησε την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι κατασκευάζει μια κρίση που θα πλήξει την οικονομία και τους πολίτες σε όλη τη χώρα.

«Μια παράλυση θα έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στους πολίτες και άμεσα », είπε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι ελπίζει και προσδοκά οι γερουσιαστές να εξακολουθήσουν να κάνουν το σωστό και να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης

Ο Ομπάμα είπε επίσης ότι «ο χρόνος εξαντλείται» για την επίτευξη συμφωνίας εντός λίγων ωρών από τη λήξη του οικονομικού έτους, αλλά προσέθεσε ότι η μεταρρύθμιση του στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση των πολιτικών του αντιπάλων θα πρέπει να εφαρμοστεί.Τηλεφωνικές επαφές

Ο αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ καλώντας τον να μην γυρίσει την πλάτη στο νόμο για την κυβερνητική χρηματοδότηση και να ψηφίσει ώστε να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης η οποία σε αντίθετη περίπτωση θα γίνει σε λίγες ώρες.

Ο Λευκός Οίκος σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι ο πρόεδρος κάλεσε τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων να σταματήσει την προσπάθεια του κόμματός του που επιχειρεί να συνδέσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης με τη μείωση των χρημάτων που απαιτούνται για το νόμο της υγειονομικής περίθαλψης που φέρει την υπογραφή του αμερικανού προέδρου. Αυτό είναι το μεγάλο εμπόδιο που δεν έχει έως τώρα ξεπεραστεί ώστε να επέλθει συμφωνία.

Μετά από μήνες άκαρπων συζητήσεων, η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών από το πρωί της Τρίτης εξαρτάται από την έκβαση της εν εξελίξει «λογομαχίας» μεταξύ των Δημοκρατικών που ελέγχουν τη Γερουσία και των Ρεπουμπλικάνων που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το νέο οικονομικό έτος 2014 αρχίζει στις 0:00 π.μ. ( 0400 GMT ) και χωρίς την έγκριση μέσω ψηφοφορίας ενός προσωρινού οικονομικού προγράμματος από τα δύο σώματα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναστείλει τη λειτουργία της, με αποτέλεσμα να στείλει στα σπίτια τους με άδεια άνευ αποδοχών το μη απαραίτητο προσωπικό του δημόσιου τομέα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, εμφανίζονται αρνητικοί να συμφωνήσουν καθώς υπό την πίεση του «κινήματος του τσαγιού», επιμένουν στις προσπάθειές τους να μειώσουν τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Obamacare» όπως αποκαλείται ο νόμος για την κοινωνική ασφάλιση και την υγεία που επί της ουσίας ισοδυναμεί με κοινωνικοποίηση των ιατρικών παροχών.