Όχι στο καθολικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, είπαν για άλλη μια φορά οι έμποροι της Κρήτης στην διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή στο Καστέλι Κισάμου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας στην συνεδίαση "Από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης συμμετείχαν: 

Ο Πρόεδρος κ. Πολιουδάκης Γιώργος, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Μαργαρώνης Γιάννης, ο Γ΄ Αντιπρόεδρος κ. Βουρλάκης Νίκος, και ο Αναπληρωτής Οικονομικός Επόπτης κ. Τοπολιανάκης Γιώργος. 

Στη συνεδρίαση αυτή παρευρέθει επίσης και ο Οικονομικός Επόπτης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κ. Ψαρουδάκης Μανώλης και ο Πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρηματιών Δήμου Σούδας κ. Μπυράκης Κυριάκος.

Από το Νέο Εμπορικό Σύλλογο Κισάμου συμμετείχαν:

Ο Πρόεδρος κ. Αννουσάκης Γιώργος, ο Αντιπρόεδρος κ. Χαιρετάκης Μιχάλης, ο Γεν. Γραμματέας κ. Βερυκάκης Νικόλαος, ο Αν.Γραμματέας κ. Περαθωράκης Ιωάννης, ο ταμίας κ. Ξηρουχάκης Ξενοφών, ο Αν. Ταμίας κ. Καμπουράκης Ξενοφών, ο κ. Πατεράκης Ευάγγελος και ο κ. Πατερομιχελάκης Εμμανουήλ.

Τα θέματα της συνεδρίασης ήταν:

1. Θέματα του Νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου.
2. Κυριακάτικη Αργία. Ενημέρωση για τις ενέργειες της ΟΕΣΚ. Θέσεις των Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης. 
3. Θέματα του ΟΑΕΕ.
4. Τραπεζικό Σύστημα. 
5. Ιστοσελίδα ΟΕΣΚ.

Τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν εκτενέστατα, σε μία προσπάθεια αναζήτησης λύσεων, δίνοντας περισσότερη έμφαση στα θέματα:

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑΕιδικά σε ότι αφορά την Κυριακάτικη αργία ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης , κ. Γιώργος Πολιουδάκης, αφού δήλωσε την αντίθεση του κλάδου στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ενημέρωσε τους παρόντες αναλυτικά για τις ενέργειες της ΟΕΣΚ από τον Φεβρουάριο του 2013 έως και σήμερα. 

Επιγραμματικά οι ενέργειες αυτές ήταν: 

Αναλυτικά ενημερωτικά έγγραφα σε όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της Κρήτης, στους Βουλευτές Κρήτης και στα Επιμελητήρια Κρήτης, στον Περιφερειάρχη Κρήτης με τον οποίο το Δ.Σ. της ΟΕΣΚ συναντηθήκε στις 22 Ιουλίου 2013 και του καταθέσε αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις μας και τέλος σχετική επιστολή και στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Ο κ. Πολιουδάκης ανέφερε επίσης πως οι αντιπεριφερειάρχες του νησιού που έχουν και την αρμοδιότητα, δεν έχουν πάρει ακόμα καμία απόφαση.

Ο νόμος προβλέπει ότι τα καταστήματα θα είναι ανοικτά 7 Κυριακές τον χρόνο. 

Η Κρήτη έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε ότι αφορά τις τουριστικές περιοχές και έχουμε ζητήσει από τον κάθε εμπορικό σύλλογο να μας αποστείλει τις θέσεις του , τις οποίες στη συνέχεια η ΟΕΣΚ θα στηρίξει στους κατά τόπους Αντιπεριφερειάρχες της Κρήτης.

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

«Αυτή τη στιγμή πάνω από το 60% των συναδέλφων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. 

Εχουμε κάνει μία πρόταση στην κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα με σοβαρότητα και έχουμε προτείνει να γίνει μία ανακεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι τις 31.12.2012.
Από εκεί να πληρώνουν κανονικά οι συνάδελφοι και στη συνέχεια όταν βγουν στη σύνταξη ή να πληρώσουν τότε το ποσό που οφείλουν ή να τους αφαιρείται από τη σύνταξη. 
Αυτή είναι η πρόταση της Συνομοσπονδίας μας», τόνισε ο κ. Πολιουδάκης. 

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Χ. κ. Γιάννης Μαργαρώνης «η κατάσταση δεν είναι καλή για τον εμπορικό κόσμο. Πάνω από το 50% των εμπόρων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το ασφαλιστικό μας ταμείο. Προτάσεις έχουμε, προτάσεις χωρίς κόστος, προτάσεις που μπορούν να δώσουν λύσεις στην αγορά», ανέφερε ο κ. Μαργαρώνης.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Για το θέμα αυτό ο κ. Μανώλης Ψαρουδάκης οικονομικός επόπτης της ΕΣΕΕ ανέφερε: 

Τους εμπόρους απασχολεί έντονα και η απουσία χρηματοδότησης από τις τράπεζες. «Για εμάς έχει κλείσει η στρόφιγγα του δανεισμού από τις τράπεζες. Εχουν πρόβλημα οι επιχειρήσεις γιατί δεν μπορούν να κινηθούν. Την ίδια στιγμή τα δάνεια που έχουν πάρει πολλές εμπορικές επιχειρήσεις είναι στο 'κόκκινο'. Ζητάμε να γίνουν ρυθμίσεις με μείωση τόκων και χρονική επιμήκυνση στην αποπληρωμή τους. Εχουν γίνει τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών από το κράτος τις οποίες εμείς πληρώνουμε. Δεν μπορεί να μην χρηματοδοτούν την ανάπτυξη».

«Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι θέμα ώρας ή ημέρας το πρόβλημα της αγοράς. Ομως, τα προβλήματα είναι τα λουκέτα των καταστημάτων, το μειωμένο εισόδημα των καταναλωτών και όχι ο χρόνος λειτουργίας των καταστημάτων."