Την παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Δέσποινας Τραχαλάκη "Λυδία λίθος" (Εκδόσεις: «Επιλογές» - Χανιά) διοργανώνουν η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων και ο Σύλλογος Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013, ώρα 19.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας & Αποκορώνου
(Αντωνίου Γιάνναρη 2) 

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Α’ ΜΕΡΟΣ 
• Χαιρετισμοί:
Δημήτρης Νικολακάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων 
Νίκη Μαρκάκη, Εκδότρια του Βιβλίου, Βιβλιοπωλείο «Επιλογές» 
• Χαιρετισμός και αναφορά στο βιβλίο:
Καίτη Κουτρουμπά, Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής
• Εισαγωγή στο βιβλίο:
Γιώργος Μπαουράκης, Διευθυντής ΜΑΙΧ
• Παρουσίαση βιβλίου:
Μαρία Βούλγαρη, Δημοσιογράφος 

Β’ ΜΕΡΟΣ 
• Ερμηνεύοντας τον τίτλο του βιβλίου:
Νάσος Αθανασόπουλος, Μαθηματικός 
• Ανάγνωση Αποσπασμάτων από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς: 
Ντίνα Κοκόση, Εύα Κουκουράκη, Μαρία Ραμουτσάκη, Σοφία Παπαδάκη, 
Λίνα Ντουντουλάκη, Χρύσα Βολάνη, Ελένη Στυλιανουδάκη, Νατάσσα Νικολακάκη, Φιλιώ Ξηρουχάκη, Γιώργο Κοκολάκη, Κατερίνα Βουτετάκη, Αργυρώ Βουτετάκη, Χρυσούλα Ψυλλάκη, Στελλίνα Γιαννουδάκη 
• Ανάγνωση Αποσπασμάτων:
Μιχάλης Αεράκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕΚ 
Απόστολος Κουγιτάκης, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
• Τα αποσπάσματα θα προλογίσει ο Νάσος Αθανασόπουλος
• Μουσικές Αναφορές: 
Έλα στ’ όνειρό μου, Ακορντεόν, Δημοσθένους λέξις, Νεφέλη, Μαυρομαλλούσα κοπελιά
Ερμηνεύουν: Ελένη Καρμπαδάκη κιθάρα & φωνή, Ελευθερία Κοκοτσάκη, φωνή, Νίκη Καντέρη, ακορντεόν
• Αντιφώνηση: 
Δέσποινα Τραχαλάκη, συγγραφέας 
• Παράθεση μικρού κεράσματος

Ποιά είναι η Δέσποινα Τραχαλάκη

Γεννήθηκε στα Χανιά, το 1959. Αν και για 32 χρόνια, υπάλληλος Τραπέζης, ανάμεσα σε δείκτες, spreads και αριθμούς, τελικά αποδείχτηκε ανεπίδεκτη στο να αφομοιώσει τη γλώσσα τους. Αντίθετα, είναι επιδεκτική στη μάθηση σπουδαίων πραγμάτων όπως, να σέβεται τη φύση, να μεγαλώνει χωρίς να κρύβεται, να μην κατηγορεί την τύχη για τη μεροληψία της αλλά αντίθετα να επινοεί φράγματα για να διακόπτει την φιλέκδικη ορμή της. Το χιούμορ τη διευκολύνει να εκφράζει αυτά που δεν αντέχουν άλλη σοβαρότητα και με το γέλιο απελευθερώνει τα όνειρα που κατά καιρούς πιάνονται στη μέγγενη της ζωής.

«Λυδία λίθος»

Στo «Λυδία λίθος» ξεδιπλώνεται μια αληθινή ιστορία, έμπλεη ενοχών αλλά και χαράς, μια ιστορία με χαρακτήρες-κοινωνούς ιδεών της δυτικής Κρήτης που επαναφέρουν στη μνήμη αγαστά συναισθήματα. Πρώτος, αγαπημένος σταθμός της ιστορίας, μια μικρή γειτονιά στο Αρχοντοχώρι και ο επόμενος, τρεις λωρίδες θάλασσας χαραγμένες στην παλάμη του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της Κρήτης. Ταξιδιώτες της ιστορίας ο Παναγιώτης και η Αθηνά που αν και κουβαλούν και από ένα διαζύγιο, στοχεύουν να το προσπεράσουν συνάπτοντας μεταξύ τους μια σχέση που τους οδηγεί σε ερινύες αλλά και σε δόσιμο χωρίς όρια. «Προϊόν» του δεύτερου γάμου τους, η Λυδία, που κρίνει με ιταμότητα τις δεύτερες ευκαιρίες, που συνηθίζει ν’ απορρίπτει αυτά που φοβάται να έχει…μέχρι τη στιγμή που αποφασίζει να επαναξιολογήσει τον εαυτό της. Έκπαγλο χρώμα στη ζωή της, η Αλκμήνη, η κόρη της, που εκπέμπει μειλίχιες μελωδίες θρυμματίζοντας τις ενοχές της μάνας της και επαναφέροντας τη χαρμονή στα όνειρά της.