Ένας από τους ισχυρότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες του κόσμου έκλεισε στη Σουηδία λόγω εισβολής μεδουσών στο σύστημα ψύξης -ένα φαινόμενο που οι θαλάσσιοι βιολόγοι περιμένουν να γίνει συχνότερο στο μέλλον.

Οι υπεύθυνοι του πυρηνικού εργοστασίου στο Όσκαρσαμν αναγκάστηκαν την Κυριακή να θέσουν εκτός λειτουργίας τον αντιδραστήρα 3, ο οποίος είναι ο ισχυρότερος αντιδραστήρας ζέοντος ύδατος στον κόσμο. Έχει ισχύ 1,4 gigawatt και καλύπτει το 5% των αναγκών της Σουηδίας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Και οι τρεις μονάδες του Όσκαρσαμν είναι αντιδραστήρες ζέοντος ύδατος, ο ίδιος τύπος με τους αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα-Νταΐτσι, όπου σημειώθηκε το 2011 το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα μετά το Τσερνόμπιλ.

Όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες πρέπει να ψύχονται ακόμα και αν τεθούν εκτός λειτουργίας, γι΄αυτό και κατασκευάζονται συνήθως δίπλα στη θάλασσα ή σε άλλους όγκους νερού.

Οι υπεύθυνοι στο Όσκαρσαμν διαβεβαίωσαν ωστόσο ότι το τελευταίο περιστατικό δεν ήταν επικίνδυνο. Οι μέδουσες απομακρύνθηκαν από τους αγωγούς πρόσληψης νερού και ο αντιδραστήρας 3 προγραμματίζεται να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία αργότερα την Τρίτη.

Οι μέδουσες δεν είναι νέο πρόβλημα για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες: το 2005 είχαν οδηγήσει στο κλείσιμο της μονάδας 1 στο ίδιο εργοστάσιο, όπως συνέβη το 2011 στο Τορνές της Σκοτίας και πέρυσι στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ντιάμπλο Κάνιον στην Καλιφόρνια.

«Είναι αλήθεια ότι αυτά τα ακραία περιστατικά αύξησης των μεδουσών δείχνουν να αυξάνονται» σχολίασε η Λένε Μόλερ, ερευνήτρια του Σουηδικού Ινστιτούτου Θαλάσσιου Περιβάλλοντος. «Είναι όμως δύσκολο να πούμε αν υπάρχουν σήμερα πιο πολλές μέδουσες, αφού δεν υπάρχουν ιστορικά δεδομένα» διευκρίνισε.

Οι μέδουσα που οδήγησε στο κλείσιμο του αντιδραστήρα, είπε η Μόλερ, ανήκει στο γένος Aurelia και απαντώνται συχνά σε περιοχές που πλήττονται από την υπεραλίευση.

in.gr