Νέες μεθόδους μείωσης του Δημοσίου ανακάλυψε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στην πρεμούρα τους να εξασφαλίσουν “πρωτογενές πλεόνασμα” από περικοπές δαπανών, οι υπηρεσίες μισθοδοσίας έκοψαν το μισθό και τα επιδόματα θέσεως συλλήβδην στους διευθυντές των εφοριών της χώρας οι οποίες τελούν υπό συγχώνευση ή κατάργηση, ενώ όμως οι εφοριακοί παραμένουν στις θέσεις τους και συνεχίζουν να εργάζονται τουλάχιστον μέχρι τις 14 Οκτωβρίου ή και «μέχρι νεοτέρας».

Ήδη οι εφοριακοί των υπό συγχώνευση ή κατάργηση ΔΟΥ πληρώθηκαν δύο δεκαπενθήμερα με \”τσεκουρεμένο\” τον μισθό τους. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ελληνική δημόσια διοίκηση να κόβονται μισθοί, χωρίς πρώτα να εκδοθεί ατομική εντολή μείωσης των μισθών των υπαλλήλων από το υπουργείο Οικονομικών.
Ακόμα και αν επιστραφούν όμως τα λεφτά στους υπαλλήλους, υπάρχει κίνδυνος, λόγω της μισθολογικής \”υποβάθμισης\” των εφόρων που… κατά λάθος έγινε σε περίπου 600 στελέχη των εφοριών (διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες), το δημόσιο να χάσει και έσοδα πολλών εκατομμυρίων, από φόρους και πρόστιμα τα οποία βεβαιώθηκαν με υπογραφή των εφόρων αυτών από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά. Η μισθολογική μείωση συνεπάγεται έμμεσα και βαθμολογική, με συνέπεια να τίθεται σε αμφισβήτηση και το δικαίωμα υπογραφής τους ακόμα, με βάση παλαιότερη νομολογία, σε πρόστιμα και ελέγχους που έχουν αυτοί διατάξει.

Γκάφα ή …. σαμποτάζ;

Όλα ξεκίνησαν από μία απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ.Χάρη Θεοχάρη με την οποία, από 15 Σεπτεμβρίου, θα καταργούσε ή θα συγχώνευε ολόκληρες ΔΟΥ ή τμήματα των υπηρεσιών τους, με άλλες εφορίες της χώρας.
Η απόφαση όμως, την οποία υπέγραψε στις 8 Αυγούστου, δεν αφορούσε καν τους διευθυντές των ΔΟΥ αλλά μόνο υποδιευθυντές και τμηματάρχες που η θέση τους καταργείται. Οι διευθυντές παραμένουν στις θέσεις τους για να εποπτεύουν τις διαδικασίες συγχώνευσης, ενώ για τους υπόλοιπους η θέση δεν καταργήθηκε ακόμα, αφού μόλις προχθές δόθηκε νέα παράταση μέχρι 14ης Οκτωβρίου -και βλέπουμε- στην … πρώτη παράταση που είχε δοθεί για τη λειτουργία των ΔΟΥ για μέχρι 1η Οκτωβρίου.
Από \”υπερβάλλοντα ζήλο\” όμως, το Γενικό Λογιστήριο, \”πάτησε\” στην απόφαση της κατάργησης των ΔΟΥ και βιάστηκε να διακόψει το επίδομα θέσης (200 ευρώ το μήνα) από τους διευθυντές, παρότι οι θέσεις τους δεν καταργήθηκαν τελικά. Στη μισθοδοσία που προπληρώνονται για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, οι έφοροι είδαν ότι είχαν αφαιρεθεί τα λεφτά αυτά, όπως επίσης και οι υποδιευθυντές και τμηματάρχες, ενώ ακόμα εργάζονται στις θέσεις τους!
Στερώντας τους όμως το επίδομα θέσης, λένε στις εφορίες, το Γενικό Λογιστήριο βάζει “τρικλοποδιά” στην είσπραξη των φόρων καθώς ανοίγει \”παράθυρο\” σε διαπιστωμένους φοροφυγάδες να αμφισβητήσουν στα δικαστήρια το δικαίωμα των εφόρων να υπογράψουν τα πρόστιμα που τους επέβαλαν! Το ίδιο είχε συμβεί και το 2006, όταν λογιστής από τη Θεσσαλονίκη “πάτησε” σε αυτό και πέτυχε να απαλλάξει τους πελάτες του από πρόστιμα εκατομμυρίων.

newmoney.gr/Κωστής Πλάντζος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook