Η ομάδα Ηρακλείου του διεθνή οργανισμού «Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Χωρίς Βία» σας προσκαλεί σήμερα Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα στη Πλατεία Ελευθερίας στη δημιουργία ανθρώπινου σήματος της μη-βίας καθώς σήμερα 2 Οκτωβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα της μη-βίας.

Η ημέρα επιλέχτηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να τιμήσει τον Μαχάτμα Γκάντι που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1869 και υπήρξε στην εποχή του από τους πρωτεργάτες της μη-βίας.

Εκατομμύρια άνθρωποι, σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά σε όλο τον κόσμο με αφορμή τη σημερινή μέρα, διοργανώνουν εκδηλώσεις καλλιτεχνικές και αθλητικές, ομιλίες, σεμινάρια και κάθε είδους δράσεις γύρω από το θέμα της μη-βίας.

Ειδικά στον χώρο της εκπαίδευσης, το δίκτυο σχολείων για τη μη-βία, ενθαρρύνει και στηρίζει δράσεις μέσα στα σχολεία ώστε να γίνει κατανοητό από τα παιδιά πως η ενεργή μη-βία δεν είναι παθητικότητα αλλά αντιθέτως ενεργή στάση ζωής, καταγγελίας και δημιουργίας.

Καλούμε όλοι την κοινωνία του Ηρακλείου να δώσει με αυτή τη συμβολική κίνηση τη δική της απάντηση σε κάθε φαινόμενο βίας.

«Σε μια κοινωνία που γίνεται όλο και πιο βίαιη, μια νέα ευαισθησία γεννιέται, ένας δυνατός σπόρος έχει φυτευτεί στις καρδιές μας. Είναι ο σπόρος μιας νέας κουλτούρας σε αυτό τον πολιτισμό που γίνεται διαπλανητικός και που θα προσπαθήσει να αλλάξει την κατεύθυνσή του, αποδεχόμενο και δίνοντας αξία στις διαφορές και δίνοντας σε κάθε άνθρωπο, επειδή το αξίζει, επειδή απλά έχει γεννηθεί, ίδια δικαιώματα και ίδιες ευκαιρίες.

Είναι μια αδύναμη φωνή που προαναγγέλλει τους καιρούς που βρίσκονται πιο πέρα από τον άνθρωπο που έχουμε γνωρίσει. Είναι ένα ποίημα και ένα ουράνιο τόξο με διαφορετικά χρώματα. Είναι ένας Δαβίδ απέναντι σε έναν άγριο Γολιάθ. Είναι η απαλότητα του νερού απέναντι στη σκληρότητα του βράχου…»

ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗ-ΒΙΑΣ

Το σήμα της ενεργούς μη-βίας σχεδιάστηκε το 2006 από τον Ούγγρο Attila Steve Kopiás για το Ανθρωπιστικό Κίνημα. Ο εσωτερικός κύκλος συμβολίζει το άτομο, την εσωτερική του ενότητα και ειρήνη.

Ο εξωτερικός συμβολίζει το περιβάλλον του και την ενότητά του με αυτό. Τα δύο ημικύκλια συμβολίζουν την αλληλεξάρτηση της εσωτερικής και της εξωτερικής ενότητας και ειρήνης (βλέπε συνημμένη φωτογραφία).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook