Το νησί Βόρνεο είναι ένα από τα αυθεντικότερα μέρη του πλανήτη μας. Μέσα στους Εθνικούς Δρυμούς ζουν «οι άνθρωποι των δασών» («orang»/άνθρωπος+»hutan»/δάσος), οι πίθηκοι με προβοσκίδες με ένα ιδιαίτερο βλέμμα (proboscis monkey), και τόσες άλλες υπάρξεις χωρίς να έχουμε ακόμη διαταράξει την αρμονία τους με τα τροπικά δάση. Είναι μια σταθερή υπενθύμιση για την υπαρκτική και πολιτισμική σχέση μας με τη γη. Λίγο έξω από τους δρυμούς πλησιάζει η απειλή της βιομηχανικής μονοκαλλιέργειας του φοινικέλαιου εκχερσώνοντας τεράστιες εκτάσεις.

Η οικολογική ανάγκη, ο γλωσσικός πλούτος, οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες της Μαλαισίας και της Ινδονησίας, η αυθεντικότητά τους, παρουσιάζονται στις συνεντεύξεις μας με δυο εκπαιδευτικούς και στα τέσσερα ενσωματωμένα βίντεο, με μια ευχάριστη μουσική έκπληξη.

Λίγες ημέρες πριν βρισκόμασταν ακόμη στα τροπικά δάση του Βόρνεο. Η υγρασία και η ζέστη τρέφουν αυτό τον τόπο. Η μοναδικότητα του τροπικού οικοσυστήματος αναβλύζει από τις ρίζες που πλέκονται στο έδαφος και υψώνονται ως τις κορυφές των δέντρων που κρύβουν το φως και είναι το καταφύγιο τόσων «ανθρώπων». Ακολουθεί μια φωτογραφική περιήγηση, η καταγραφή της στιγμής, το κράτημα της αναπνοής, «η ευθυγράμμιση του χεριού, της καρδιάς και του νου» για τον φωτογράφο Henri Cartier-Bresson. Τις φωτογραφίες συνοδεύει η πρωτότυπη μουσική σύνθεση «Journey to Borneo», του μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Ανδριτσόπουλου (http://www.andritsopoulos.com), τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα.

\”Ταξίδι στη Μαλαισία, Φωτογραφίες διάρκεια 8’ λεπτά): Βόρνεο – Kota Kinabalu (Sabah), Βόρνεο – Sarawak Εθνικός Δρυμός Gunung Mulu – UNESCO Heritage Site, Τα σπήλαια \”Deer\”, \”Langs\”, \”Clearwater\”, \”Winds\”, \”The Fast Lane\”, Kuching – Εθνικοί Δρυμοί Kubah & Bako, Kαταφύγιο \’Aγριας Zωής Matang, Καταφύγιο Άγριας Ζωής Semenggoh, \”Ουρακοτάγκοι, οι άνθρωποι των δασών\”, Οι πίθηκοι με προβοσκίδες – Proboscis Μonkeys, Ανθρωπολογικό Μουσείο Kuching, Πολιτισμικό Χωριό Sarawak κουλτούρες Bidayuh, Iban, Penan, Orang Ulu, Melanau, Malays κ.ά.\”

Ο κόσμος μπορεί να είναι αγνός αλλά οι αξίες του ανθρώπου μπορεί να είναι; Εδώ συναντήσαμε και τον «νόμιμο» καλλιεργητή του φοινικέλαιου αλλά και τον παράνομο εκμεταλλευτή του τροπικού δάσους μέσα στον Εθνικό Δρυμό. Εικοσιένα εργάτες από την Ινδονησία να πριονίζουν καθημερινά τα αρχέγονα δέντρα και να τα στέλνουν με αόρατα πλοιάρια στην Κίνα.

Όταν χάνεται η αθωότητα του δάσους μαζί χάνεται και η αθωότητα του ανθρώπου. Λιγοστεύουν τα δέντρα του πρωτογενούς δάσους λιγοστεύουν και οι γλώσσες του ανθρώπου. Η βιοποικιλότητα εξαφανίζεται μαζί με την πολιτισμική ποικιλότητα. Ο μαζικός δυτικός πολιτισμός, η μονοκαλλιέργεια της σκέψης, παραγωγής και εκμετάλλευσης κατακλύζει τον πλανήτη. Μουσουλμάνοι, Κινέζοι, Αυτόχθονες έμαθαν και μαθαίνουν να ζουν μαζί. Μπορούν να συνυπάρχουν όταν τα πνεύματα είναι φιλήσυχα. Σφίγγουμε στο ένα χέρι την ταυτότητα και στο άλλο το κέρδος.


\”Ταξίδι στη Μαλαισία (Δεύτερο Μέρος), Βίντεο διάρκειας 22’ λεπτών): Καταφύγιο Άγριας Zωής Semenggoh, Ουρακοτάγκοι – \”Οι Άνθρωποι των Δασών\”, Εθνικός Δρυμός Kubah, Kαταφύγιο Άγριας Zωής Matang, Εθνικός Δρυμός Bako, Πίθηκοι με προβοσκίδες – \”Proboscis Monkey\”, Ανθρωπολογικό Μουσείο Kuching, Πολυ-πολιτισμικό Χωριό Sarawak, Χοροί και τραγούδια\”

66. Ταξίδι στην Ινδονησία, πολύγλωσση και πολυθρησκευόμενη
«Αν έρθει η ώρα μου/ Θα ήθελα να μη με ξελογιάσει κανένας/ Ούτε και εσύ/ Δεν υπάρχει ανάγκη για λυγμούς και κλάματα/ Είμαι ένα άγριο ζώο/ Αποκομμένο από το είδος/ Μολονότι σφαίρες θα διαπεράσουν την επιδερμίδα μου/ Ακόμα θα απεργώ και θα βαδίζω μπροστά/ …/ Θέλω να ζήσω για άλλα χίλια χρόνια» (Chairil Anwar , 1922-1949).

eduportal.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook