Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια του ευρώ σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους αναλυτές να αναμένουν νέες δηλώσεις από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για ένα νέο πρόγραμμα διάθεσης φθηνών κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το Διοικητικό Συμβουλίου της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στο Παρίσι, στην μία από τις δύο συνεδριάσεις τους που ετησίως γίνονται εκτός Φρανκφούρτης, με την προσοχή να είναι στραμμένη στις πολιτικές εξελίξεις πολιτική στην Ιταλία, αλλά και στην αμερικανική οικονομία.

Ο κ. Ντράγκι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέο γύρο διάθεσης φθηνών κεφαλαίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές θεωρούν πως μια πιθανή επανέναρξη τoυ προγράμματος LTRO της ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι περισσότερο αρνητική για το ευρώ καθώς θα προσθέσει στην Ευρωζώνη πλεονάζουσα ρευστότητα και θα σπρώξει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια χαμηλότερα.

Όπως υποστηρίζουν, εάν η ΕΚΤ συνεχίσει να υπονοεί ότι θα προχωρήσει σε νεό γύρο παροχής φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες, αυτό θα αυξήσει τους πτωτικούς κινδύνους του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων.

in.gr