Καθώς όλο και μικρότερα παιδιά χρησιμοποιούν την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Facebook και, παράλληλα, αυξάνονται δυνητικά οι online κίνδυνοι, η αμερικανική εταιρία προϊόντων διαδικτυακής ασφάλειας Check Point κυκλοφόρησε ένα νέο πρόγραμμα λογισμικού, το οποίο επιτρέπει στους γονείς να \”εποπτεύουν\” (δηλαδή να παρακολουθούν κρυφά) τις δραστηριότητες των παιδιών τους στο κοινωνικό δίκτυο, χωρίς να χρειάζεται να είναι \”φίλοι\” με το παιδί τους.

Το πρόγραμμα, με την εύγλωττη ονομασία \”SocialGuard\”, προειδοποιεί έγκαιρα τους γονείς, όταν ανιχνεύσει σημάδια κάποιου προβλήματος στον λογαριασμό του παιδιού τους στο Facebook, χωρίς οι ίδιοι γονείς να βλέπουν το περιεχόμενο, που έχει αναρτήσει και γενικά παρακολουθεί το παιδί τους (σχόλια, εικόνες, βίντεο κλπ).

Το λογισμικό ελέγχει διακριτικά, αλλά εξονυχιστικά, τα \”προφίλ\” στο Facebook και τις επικοινωνίες μεταξύ \”φίλων\”, χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγόριθμους, προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις ενδεχόμενων απειλών (εκφοβισμών, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, συζητήσεων περί ναρκωτικών, βίας, σκέψεων αυτοκτονίας κ.α.).

Το SocialGuard\” στέλνει περιοδικά μηνύματα στους υπολογιστές των γονέων, \”κτυπώντας καμπανάκι\” όταν κάτι του φαίνεται ύποπτο. Ακόμα, το πρόγραμμα εντοπίζει τη διείσδυση χάκερ, ιών και άλλων κακόβουλων προγραμμάτων στους λογαριασμούς του Facebook.

Επίσης, το λογισμικό -που διατίθεται στη διεύθυνση www.zonealarm.com- ελέγχει κατά πόσο οι \”φίλοι\”, που επικοινωνούν online με το παιδί του γονέα, λένε αλήθεια για την ηλικία τους ή αν ένας ξένος επιχειρεί να \”καμουφλαριστεί\” σαν \”φίλος\”. H εταιρία Check Point, μεταξύ άλλων, έχει γίνει γνωστή για το δημοφιλές διεθνώς πρόγραμμά της Zone Alarm, που προστατεύει τους υπολογιστές από \”επιδρομείς\” (firewall).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook