Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρατήσει τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα ή και σε ακόμη χαμηλότερα για όσο καιρό χρειαστεί διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος Μάριος Ντράγκι μετά την απόφαση του ΔΣ την Τετάρτη να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κεντρική ευρωτράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «κάθε εργαλείο» για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί τις κινήσεις στα επιτόκια της αγοράς στενά και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο πολιτικής για να τα περιορίσει αν χρειαστεί» δήλωσε.

Απαντώντας δε σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ συζητήθηκε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, αλλά τελικά αποφάνθηκαν ότι τα τρέχοντα επίπεδά τους είναι τα κατάλληλα.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η ΕΚΤ δεν αποκλείει καμία από τις επιλογές που έχει στη διάθεση της όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στις αγορές χρήματος και αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή και νέου, τρίτου προγράμματος, παροχής μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTROs).

Η ΕΚΤ «είναι έτοιμη να δράσει ανάλογα με τις ανάγκες […] Κανείς δεν θέλει να έχει ένα ατύχημα ρευστότητας μέχρι να φτάσουμε στην οικονομική ανάκαμψη» είπε χαρακτηριστικά.

Σχόλιο ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένων των δύσκολων πιστωτικών συνθηκών στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, είναι η σημείωση του κ. Ντράγκι ότι «η ρευστότητα θα πρέπει να διοχετεύεται στο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να λειτουργεί για να αναπληρώνει τα κεφάλαια των τραπεζών».

Ο κεντρικός τραπεζίτης απέκρουσε επίσης τους φόβους ότι η κρίση της ευρωζώνης μεταδίδεται από τις μικρές στις μεγαλύτερες χώρες, αλλά τόνισε με έμφαση ότι η ΕΚΤ θεωρεί πως η οικονομική ανάκαμψη είναι αδύναμη, εύθραυστη και άνιση και ότι η ανεργία παραμένει υψηλή.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα περιμένει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας με βραδύ ρυθμό, «λόγω της σταδιακής βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης την οποία στηρίζει η διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής».

Σημείωσε επίσης ότι η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να ωφεληθεί από τη σταδιακή ενίσχυση της ζήτησης εξαγωγών, αλλά και από τη συνολική βελτίωση που έχει επέλθει στις χρηματοπιστωτικές αγορές από το περασμένο καλοκαίρι.

Για μια ακόμη φορά σημείωσε την σημασία των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, δίνοντας εύσημα στις χώρες της ευρωζώνης για τις προσπάθειες μείωσης των ελλειμμάτων και βελτίωσης των μεταρρυθμίσεων.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η ΕΚΤ και οι άλλοι ρυθμιστές, θα επιθυμούσαν να κινηθούν τα πράγματα ταχύτερα.

Λιγότερο ευάλωτο το ευρώ στην πολιτική αστάθεια

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ιταλία ο Ντράγκι είπε ότι η ευρωζώνη και το ευρώ «είναι πιο ανθεκτικά από ό,τι πριν από μερικά χρόνια» στην πολιτική αστάθεια κρατών-μελών.

Η ευρωζώνη και το ευρώ είναι σε καλύτερη θέση σήμερα και λιγότερο ευάλωτα στην πολιτική αστάθεια χωρών όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, δήλωσε ο Μ.Ντράγκι.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, είπε ότι αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό, όμως δεν υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί στο σύνολο της ευρωζώνης.

«Πραγματικά δεν επηρεάζει αρνητικά τα θεμέλια της ευρωζώνης, όπως θα γινόταν πριν από μερικά χρόνια», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

«Η ευρωζώνη και το ευρώ είναι πιο ανθεκτικά από ό,τι πριν από μερικά χρόνια».

«Αυτό συμβαίνει γιατί οι χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η αντίδραση της ίδιας της ΕΚΤ με την ανακοίνωση του προγράμματος για τις αγορές ομολόγων (ΟΜΤ). Τέλος, έχει βελτιωθεί και η ίδια η διακυβέρνηση της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Προβληματισμός για τις ΗΠΑ

Σχολιάζοντας την κατάσταση στις ΗΠΑ μετά την αποτυχία του Κογκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος «ένα παρατεταμένο αδιέξοδο να πλήξει τη διαδικασία της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook