Η είδηση των συλλήψεων του αρχηγού και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής έπεσε σαν βόμβα το Σάββατο το πρωί. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι και σήμερα το πρωί δηλαδή για τέσσερα 24ωρα οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες από το πόρισμα αλλά και τη δικογραφία που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας δημιούργησαν τέτοιο κλίμα που δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης πως η «υπόθεση είναι δεμένη».

Την Τετάρτη το πρωί όμως με τη σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και ανακριτή οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Το σοκ σε πολιτικό, δημοσιογραφικό και κοινωνικό επίπεδο ήταν τεράστιο και ενισχύθηκε από τις εικόνες των «μη κρατούμενων» βουλευτών έξω από την Ευελπίδων και από τη ΓΑΔΑ...
Η μη κράτηση «λύνει» την υπόθεση;

Μετά την απόφαση περί μη κράτησης ξεκίνησε ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης για το αν η υπόθεση ήταν «δεμένη» ή όχι και το αν οι κατηγορίες στοιχειοθετούνται ή όχι. Αντιπαράθεση που σύμφωνα με νομικούς κύκλους δεν έχει λόγο ύπαρξης προς το παρόν τουλάχιστον καθώς όπως υποστηρίζουν η μη προφυλάκιση των κατηγορούμενων βουλευτών δεν σημαίνει αθώωσή τους.

Όπως επισημαίνουν έγκυροι δικαστικοί και νομικοί κύκλοι η απόφαση για προφυλάκιση λαμβάνεται για δύο λόγους: πρώτον να διασφαλιστεί ότι ο κατηγορούμενος θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο και δεύτερον ότι δεν πρόκειται να τελέσει αξιόποινες πράξεις έως την εκδίκαση της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προσωρινή κράτηση μπορεί να διαταχθεί μόνο αν ο κατηγορούμενος:

-δεν έχει γνωστή διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του

-κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής

-κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από προηγούμενες αμετάκλητες καταδίκες του για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.

Στην περίπτωση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, επισημαίνεται από νομικούς κύκλους, κρίθηκε πως λόγω της ιδιότητάς τους θα ήταν δύσκολο να διαφύγουν αλλά και να τελέσουν αξιόποινες πράξεις.

Η περίπτωση του βουλευτή Γιάννη Λαγού, για τον οποίο διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση, φαίνεται πως είναι διαφορετική καθώς τα στοιχεία φέρεται πως τον συνδέουν άμεσα με την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

newpost.gr